zaterdag, 6. september 2008 - 23:36

Australië bezorgt Oranje kopzorgen

(Elfvoetbal) Oranje heeft de nodige waarschuwingsschoten ontvangen met het oog op Macedonië-uit. In de vriendschappelijke interland tegen Australië gaf de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk veel te veel kansen weg tegen een zeer middelmatige tegenstander. Een 1-2 verliespartij, rode kaart en hoongelach van het publiek waren het gevolg.

Zo vaak als Marco van Basten in het begin van zijn bondscoachschap wisselde met namen en internationals, zo consequent toont zijn opvolger Bert van Marwijk zich. In zijn tweede interland als hoogste keurmeester veranderde hij zijn elftal slechts op één positie: Ryan Babel verving de licht aangeslagen Arjen Robben.

De trainer kondigde twee dagen voor de wedstrijd tegen Australië aan vooral te gaan letten op diepgang voorin en het bewaken van de organisatie achterin. In de ogen van Van Marwijk speelt de voorhoede soms te statisch. Voetballers met een individuele actie en dreiging naar de achterlijn hebben daarom een streepje voor. Dat betekent goed nieuws voor types als Robben en Babel.

In de vijfde minuut gaf laatstgenoemde ook meteen zijn visitekaartje af en wel op de manier zoals Van Marwijk dat graag ziet: Babel haalde sprintend de achterlijn, zette goed voor en Klaas-Jan Huntelaar kegelde raak: 1-0. 25 Minuten later herhaalde de Liverpool-aanvaller het kunstje, maar had Rafael van der Vaart zijn vizier niet goed staan.

Ook zei de bondscoach afgelopen donderdag dat hij Oranje wat stabieler wil laten voetballen. Een goed georganiseerde verdediging is volgens Bundes Bert de eerste stap naar een bevredigend resultaat. Wat dat betreft verliep de eerste helft bepaald niet naar wens. Negen (!) keer mocht Australië vrij gemakkelijk penetreren in het strafschopgebied van Maarten Stekelenburg. De Socceroos deden er niets mee, maar zulke kansen moeten er tegen Schotland, Noorwegen en ook Macedonië niet worden weggegeven.

Toppunt van het geschutter in de defensie was een te korte terugspeelbal van Johnny Heitinga vlak voor rust, die werd opgepikt door spits Josh Kennedy. Stekelenburg werd gedwongen een overtreding te maken, die hem de rode kaart opleverde en Australië een penalty. Harry Kewell pakte het presentje graag uit: 1-1.

In de tweede helft plakte Australië er nog een doelpuntje aan vast: 1-2. Kennedy kopte knap raak en invaller Henk Timmer was kansloos. Het gemor op de tribune zwol aan, terwijl dat niet helemaal terecht was. Oranje bleef knokken, maar kon geen openingen vinden vanwege het numerieke ondertal.

Wat dat betreft was alleen de eerste helft een goede testcase met het oog op aanstaande woensdag, als Oranje voor het eerst een WK-kwalificatiewedstrijd speelt. Macedonië is dan de opponent en tegen die verrassende ploeg moet de defensie geconcentreerder voetballen. Anders blijft het niet bij twee verrassingen in deze poule, waarin zowel Schotland als Noorwegen al punten liet liggen.

Stekelenburg is er dan trouwens gewoon bij. De doelman is wel voor de volgende vriendschappelijke interland geschorst.
Categorie:
Tag(s):