woensdag, 16. juli 2008 - 8:02

Autodieven bieden auto's aan

Utrecht

De afgelopen twee maanden kwamen bij de politie tien meldingen binnen van gestolen auto’s die te koop werden aangeboden. De politie waarschuwt aspirant kopers alert te zijn bij de aankoop van een tweedehands auto. Jaarlijks verwisselen vele tienduizenden tweedehands auto’s van particulieren zonder problemen van eigenaar. Helaas komt het ook voor dat criminelen gestolen auto’s aanbieden aan nietsvermoedende particulieren.

De gestolen auto’s worden voorzien van valse/gestolen kentekenplaten en vervalste kentekenbewijzen. De gestolen auto krijgt dus de identiteit van een al bestaande auto. Deze auto wordt dan op een veilingsite te koop aangeboden, vaak enkele duizenden euro’s goedkoper dan vergelijkbare auto’s.

Een potentiële koper maakt vervolgens een afspraak en de verkoper zoekt altijd een algemene plek op bij bijvoorbeeld een wegrestaurant. Middels een geslepen praatje wordt de gestolen auto verkocht en de verkoper verdwijnt vervolgens en is niet meer te traceren. Later komt de verdachte erachter, bv bij APK keuring, dat hij een gestolen auto heeft gekocht.

De politie waarschuwt autokopers om alert te zijn bij aankoop van auto’s via verkoopsites etc. en de politie heeft een aantal tips om de oplichting te voorkomen. Overtuig u van de identiteit van de verkoper; vraag twee legitimatiebewijzen ter inzage. Diens rijbewijs en ander officieel legitimatiebewijs (paspoort etc.) en noteer alle gegevens.
Provincie:
Tag(s):