donderdag, 21. augustus 2008 - 21:17

Automobilist botst op loslopend paard op snelweg

Ermelo

In de nacht van dinsdag op woensdag 20 augustus hebben twee loslopende paarden voor de nodige overlast gezorgd op de A28. Één van de paarden werd aangereden door een personenauto. De automobilist raakte licht gewond. Het aangereden dier overleed ter plaatse. Het andere paard kon worden gevangen maar is later afgemaakt omdat het zwaar gewond bleek te geraakt tijdens de vluchtpoging zijn.

Om 00:45 uur kwam de eerste melding binnen bij de politie over het feit dat twee loslopende paarden waren gesignaleerd bij de Ceintuurbaan in Harderwijk, en dat zij richting snelweg liepen. Twee politieauto’s zijn vervolgens de snelweg opgereden om het verkeer te waarschuwen en tot stilstand te brengen. De paarden hebben zich op de snelweg gesplitst over beide weghelften. Wel liepen ze beide richting Amersfoort.

Het paard dat zich op de weghelft richting Zwolle bevond liep op de linker rijbaan. Het door de politie gewaarschuwde verkeer bevond zich op de rechter rijbaan. Rond 01:30 uur naderde een 51-jarige automobilist uit Ermelo. Hij had wel vaart geminderd bij het zien van blauwe zwaailichten, maar bleef links rijden om het verkeer op de rechter rijbaan in te halen. De automobilist merkte het paard te laat op, met een frontale botsing tot gevolg. Het paard overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De automobilist is ter controle meegenomen naar het ziekenhuis maar bleek alleen enkele schaafwonden aan het ongeluk te hebben overgehouden.

Korte na het ongeval lukte het, om het nog loslopende paard te vangen bij een geluidswal. Omdat het weghalen van het dode paard en het schoonmaken van het wegdek enige tijd in beslag nam kon de A28 richting Zwolle pas om 03:40 uur volledig worden vrijgegeven. Tot die tijd kon het verkeer al wel via een parkeerplaats doorstromen.

Na onderzoek bleek, dat de beide dieren deze nacht verbleven op een stukje afgesloten terrein aan de Eendenparkweg in de gemeente Ermelo.
De eigenaar en zijn vrouw sliepen in een nostalgische woonwagen vlak bij de paarden. Rond middernacht (24.00 uur) werden beiden wakker van het geluid van één of meer bromfietsen en joelende jeugd. Kort daarna hoorden ze het geluid van hun wegdravende paarden.

De politie sluit niet uit dat de dieren zijn geschrokken van de geluiden van de jongeren of op andere wijze opzettelijk uit het stukje weiland zijn gejaagd. De afzetting van het weiland bleek beschadigd of opzettelijk vernield.
Provincie:
Tag(s):