vrijdag, 15. augustus 2008 - 23:10

'Autoradio wordt sirene'

Utrecht

Er werd al langer over gesproken binnen de hulpverleningbranche, maar maandag is het zover. Dan moet u als automobilist niet vreemd opkijken wanneer uit uw autoradio geen muziek maar een ‘loeiende sirene’ komt.

De oorzaak van deze ‘herrie’ is een ambulance- of brandweervoertuig dat u nadert. De Drentse ambulancedienst gaat voor het eerst de weg op met een experimenteel systeem dat de voor hem rijdende auto's via de autoradio voor zijn komst waarschuwt. Dit gebeurt doormiddel van een zendertje in de ambulance, dat op honderd meter afstand het geluid van de autoradio vervangt door een meertonig signaal.

Veel automobilisten horen tot grote ergernis van hulpverleners de sirenes vaak niet. Oorzaken zijn dat moderne voertuigen beter zijn geïsoleerd dan hun voorgangers, maar ook de moderne trendy geluidsinstallaties weten brandweerwagens of andere hulpdiensten in geluid te overstemmen.

Niet alleen Drenthe doet aan de proef mee. In Utrecht gaat de brandweer eveneens maandag de weg op met het systeem gevolgd door het KLPD. Wanneer het systeem effectief blijkt, dan wordt het systeem vanaf volgend jaar op alle hulpverleningsvoertuigen geïnstalleerd.
Provincie:
Tag(s):