woensdag, 10. december 2008 - 13:18

Ayaan Hirsi Ali laat Zalm en Joustra verhoren

Den Haag

Gerrit Zalm en Tjibbe Joustra werden vandaag op verzoek van Ayaan Hirsi Ali voor de rechtbank in Den Haag als getuigen gehoord. De getuigen werden gehoord met het oog op een mogelijke civiele rechtszaak van Hirsi Ali tegen de Staat.

Door middel van het horen van getuigen wilde Hirsi Ali bewijzen dat de Staat aan haar heeft toegezegd verantwoordelijk te zijn en te blijven voor haar beveiliging. De rechtbank heeft bij beschikking van 22 juli 2008 het verzoek van Hirsi Ali tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor toegewezen.

De rechtbank heeft daarbij beslist dat in eerste instantie vijf getuigen gehoord zouden mogen worden. Op woensdag 24 september 2008 is de eerste van de vijf getuigen gehoord. Dit was mevrouw I. van den Berg, voormalig persoonlijk medewerker van Hirsi Ali.

Zowel op 10 december als op 18 december worden elk twee getuigen gehoord. Vandaag woensdag 10 december is vanmorgen Gerrit Zalm, destijds minister van Financiën en tevens vice-premier, gehoord, Woensdagmiddag werd Tjibbe Joustra, Nationaal Coördinator Terrorismebestijding, als getuige gehoord.

Donderdag 18 december 2008 zal de heer A. Jonge Vos, Coördinator Bewaking en Beveiliging van NCTb, en de heer A. Visser, Coördinerend Senior Adviseur van de EBB van de NCTb, worden gehoord.

De verhoren vinden plaats ten overstaan van een rechter-commissaris uit de civiele sector van de rechtbank, mr. D.M. Thierry. De advocaat van Hirsi Ali is mevr. mr. B. Böhler in Amsterdam. Hirsi Ali was zelf niet aanwezig bij het getuigenverhoor.
Provincie:
Tag(s):