zondag, 16. maart 2008 - 19:24

AZ doet zichzelf tekort

(Elfvoetbal) AZ heeft zondagmiddag met 2-2 gelijkgespeeld uit bij FC Utrecht. In een wedstrijd waar de Domstedelingen een uur lang geen kans wisten te creëren, leek AZ alweer tegen alweer een nederlaag aan te lopen. Diep in blessuretijd schoot Mounir El-Hamdaoui alsnog de terechte gelijkmaker binnen.

Direct na het beginsignaal van leidsman Dick Jol trok de thuisploeg met veel passie ten aanval. Tegenstander AZ kwam al vroeg in de verdrukking. Een kwartier lang bestookten de mannen van trainer Willem van Hanegem het doel van Sergio Romero. Echter zonder succes, de 'bewoners' van de Galgenwaard konden geen enkele kans creëren. Het gewillige ingraven van de Alkmaarders bleek te werken. Waar de thuisploeg veel energie stak in het zoeken naar kansen, maakten de Noord-Hollanders slim gebruik van de ruimte. Na een kleine 20 minuten voetballen was het Ari die, na een prima steekpass van Demy de Zeeuw, van dichtbij tegen Wesley de Ruiter aanschoot.

Luttele seconden later was het Graziano Pellè die de trekker wist over te halen. Zijn schot werd stijlvol gepakt door De Ruiter. AZ raakte niet in paniek door het missen van de kansen. De dit seizoen in het rechter rijtje verkerende Alkmaarders, raakten niet in paniek en bleven geconcentreerd loeren op een volgende tegenstoot. Een kwartier voor de pauze ontving Ari de bal vrij voor het doel. De Braziliaan, het eindstation van een prachtige AZ-aanval, zag ditmaal niet De Ruiter redden, maar de bal tegen het houtwerk uiteen spatten. Kort hierna hielp Moussa Dembélé de volgende kans om zeep. AZ nam tot aan de rust de regie in handen, maar kon niet meer gevaarlijk worden.

AZ kwam de tweede helft furieus uit de startblokken. De jonge ploeg uit Alkmaar wist de thuisploeg direct zwaar onder de druk te zetten. Dit resulteerde al na twee minuten in
een grote mogelijkheid. Invaller Mounir El-Hamdaoui, vervanger van Pellè, schoot oog in oog met De Ruiter ongecontroleerd tegen laatstgenoemde op. De dromende Ryan Donk
vergat hierna de rebound binnen te tikken. De bezoekers bleven het doel van de Utrechters bestormen en werden in de 53ste minuut dan eindelijk beloond. Demy de Zeeuw schoot, na een lange run, prachtig raak in het rechterkruis van het doel: 0-1. Na de achterstand besloot Utrecht alles op alles te zettten. Het thuispubliek hoefde niet lang te wachten en kon al na tien minuten juichen. Een hoekschop van Leroy George werd door de wekelijks uitblinkende Cedric van der Gun in de 63ste minuut snoeihard binnengekopt: 1-1.

De Alkmaarders raakten vervolgens de weg volledig kwijt. De gelijkmaker kwam als een shock voor de Alkmaarders. Niets lukte meer en het was wachten op een doelpunt van de Utrechters. Een half uur voor tijd kwam Kevin Vandenbergh het veld in. De Belg, de duurste aankoop in de historie van de Domstedelingen, kreeg eindelijk zijn kans. De spits scoorde vijf minuten voor het einde en schoot hierdoor alle frustratie van zich af.

AZ-trainer Louis van Gaal werd hierna de inspiratiebron voor leedvermaak. De FC Utrecht-supporters haalden de witte zakdoekjes gretig tevoorschijn en 'zwaaiden met zijn allen naar Van Gaal'. Mounir El-Hamdaoui schoot diep in blessuretijd de verdiende gelijkmaker binnen, waarna de geplaagde coach met een korte handzwaai naar het publiek zijn gram haalde.