zondag, 23. november 2008 - 14:56

AZ heeft geen kind aan zwalkend Ajax

(Elfvoetbal) AZ heeft zondag met betrekkelijk weinig moeite gewonnen van Ajax. De kraker in Alkmaar eindigde in een 2-0-overwinning voor de thuisclub.

Vooraf werd een kraker van jewelste verwacht, maar van die verwachting maakten beide ploegen niet veel waar. AZ speelde geen grandioze wedstrijd en Ajax zwalkte ideeënloos over het veld. Vooral de Amsterdammers stelden daarmee teleur.

Eyong Enoh speelde de bal vaker achteruit dan vooruit. Suárez kende een ongelukkige wedstrijd en liep vaak van de bal weg, terwijl het op dat moment juist de bedoeling was dat hij erheen liep. Kennedy Bakircioglu, Rasmus Lindgren en Miralem Sulejmani liepen, met name in de tweede helft, helemaal onzichtbaar over het veld.

Het was dan ook geen wonder dat AZ het initiatief had. De Alkmaarders speelden met meer controle en maakten terecht de openingstreffer. Daarvoor was echter wel een strafschop nodig. Enoh maaide in zijn eigen strafschopgebied Maarten Martens omver, waarop Demy de Zeeuw het buitenkansje benutte.

In de tweede helft kwam AZ al na zes minuten op 2-0. David Mendes da Silva gaf een voorzet op Ari en de Braziliaan werkte de bal, achter zijn linker standbeen langs, het doel in.

Met name de barre weersomstandigheden zorgden er daarna voor dat beide ploegen nauwelijks meer gevaarlijk werden. In Alkmaar ontvouwde zich een duel dat werd gekenmerkt door fouten aan beide zijden.

AZ hield met de 2-0-zege opnieuw het eigen doel schoon. Dat is al de zesde keer op rij in het DSB Stadion, dat inmiddels een onneembare vesting lijkt. Mede door de goede resultaten in eigen huis neemt AZ de koppositie van NAC over. De Alkmaarders ontwikkelen zich dit seizoen, na een matig vorig jaar, opnieuw tot titelkandidaat. Dat is iets waar trainer Louis van Gaal, na de crisis eind vorig seizoen, alleen maar van heeft kunnen dromen. Nu passeert AZ met deze zege ook de hoogst geklasseerde ploeg uit de Klassieke Top Drie. Wie weet waartoe dat dit jaar kan leiden.
Categorie:
Tag(s):