zondag, 9. november 2008 - 19:51

AZ herovert koppositie tegen FC Twente

(Elfvoetbal) AZ staat weer aan kop van de Eredivisie na een ruime 3-0 thuiszege op FC Twente. De Alkmaarders blijven NAC Breda en Ajax op doelgemiddelde voor. Het was voor de thuisclub een redelijk eenvoudige zege. De goals bij de ploeg van trainer Van Gaal kwamen van de voet van invaller Arí (2x) en Mounir El Hamdaoui. De Marokkaan maakte zijn dertiende seizoenstreffer voor AZ en voert de topscorerslijst in de Eredivisie aan.

De thuisploeg, dat zonder de geblesseerden Stijn Schaars en Kew Jaliens begon, had uiteindelijk weinig moeite met de Tukkers. Verrassend was het optreden van invaller Arí. De kleine Braziliaan kwam er in de 25ste minuut in voor de geblesseerde Pellè en liet zien dat ook hij van waarde kan zijn voor Van Gaal. De Italiaan speelde overigens niet slecht, maar miste weer enkele kansen. Zijn vervanger had een stuk minder moeite met scoren, getuige zijn doelpunt in de 36ste minuut. Maarten Martens gaf een lepe bal vanaf links voor en de spits hoefde er alleen maar tegenaan te lopen: 1-0.

De Alkmaarders beslisten het duel vier minuten later. Via een prachtige combinatie door het centrum via Demy de Zeeuw, kwam het leder bij El Hamdaoui. De goalgetter kon alleen op keeper Sander Boschker oplopen en besliste door 2-0 te scoren.

Het was een geflatteerde tussenstand, want de Tukkers gaven behoorlijk partij. Ze speelden in de eerste helft fel en agressief en deden niet onder voor AZ. Maar tot echte grote kansen kwamen de Twentenaren niet, terwijl de mannen van Van Gaal veel effectiever met de mogelijkheden omgingen.

Na rust leek FC Twente vermoeid en niet meer in staat om het AZ echt lastig te maken. De thuisclub loerde op de counter en dat loonde zich in de 58ste minuut. De Zeeuw, die uitstekend speelde, stuurde El Hamdaoui diep. De aanvaller haalde de achterlijn en gaf de bal puntgaaf bij de tweede paal waar Arí zijn tweede treffer kon aantekenen: 3-0.

De derde treffer van de thuisploeg gooide de wedstrijd definitief in het slot en dat was het sein voor Van Gaal om zijn topscorer El Hamdaoui te wisselen in de 60ste minuut. De trainer was zuinig op zijn goudhaantje en wilde de spits sparen voor de bekertopper tegen PSV aankomende donderdag. AZ miste nog een hoop kansen, maar was tevreden met 3-0. Door de nederlaag staat FC Twente nu op een zevende plaats in de Eredivisie. Het elftal van Van Gaal is de trotse koploper.