zondag, 7. december 2008 - 11:24

AZ op halve kracht voorbij Heracles

(Elfvoetbal) AZ is zeker nog een week koploper van de Eredivisie. De Alkmaarse formatie besloot het zaterdag, na galavoorstellingen tegen Ajax en FC Groningen, rustiger aan te doen tegen Heracles. Desondanks won het elftal van trainer Louis van Gaal tamelijk eenvoudig met 2-0.

Aanvaller Ari zorgde voor één van de spaarzame hoogtepunten in de tweestrijd. Hij rondde een combinatie in de eerste helft prima af. Tegen het einde van de wedstrijd besliste Mounir El Hamdaoui de wedstrijd. Doordat doelman Sergio Romero de nul hield komt de Argentijn in de boeken. Hij is de eerste AZ-keeper die zes thuisduels op rij geen doelpunt tegenkreeg.

De voorbije weken werden de AZ-spelers bejubeld om het sambavoetbal dat zij speelden. Tegen zowel Ajax als FC Groningen behaalde het team van Van Gaal een imponerende 2-0 overwinning. Snelle combinaties en het goede positiespel konden de pers en het publiek bekoren. Zaterdagavond hoopte de neutrale toeschouwer dan ook op een wervelend AZ, maar dat kwam er niet van.

AZ, waar Mounir El Hamdaoui fit terugkeerde in de basis en de geschorste Demy de Zeeuw ontbrak, wilde met minimale inspanningen het maximale resultaat halen. In de eerste helft liet het de bal rondgaan, zonder dat daar veel gevaar uit voortkwam. Eigenlijk kreeg Heracles alleen de bibbers in de negentiende minuut, toen El Hamdaoui ploeggenoot Brett Holman de diepte instuurde. De Australiër vond op zijn beurt de vrijstaande Ari, die eigenlijk alleen zijn voet tegen de bal hoefde te zetten om de score te openen.

Even later kreeg de beste man aan Alkmaarse zijde, Maarten Martens, het thuispubliek wel op de banken. De Belgische linkspoot besloot een subtiele voorzet van El Hamdaoui met een omhaal vanaf zestien meter op het doel van de tegenstander af te vuren. Martin Pieckenhagen was alert en keerde de fabelachtige doelpoging. Verder kwam de Duitser niet in de problemen en dat bleef ook na de theepauze zo.

De lijstaanvoerder leek het wel best te vinden en speelde de wedstrijd rustig uit. Toch stichtten met name Martens en El Hamdaoui nog gevaar. De Marokkaan draaide weg bij twee verdedigers, waarna Pieckenhagen zich moest strekken om de bal te stoppen. Martens soleerde luttele minuten daarna door de Almelose achterhoede, maar schoot naast. Binnen het uur had de Belg weer bijna de 2-0 op de schoen. Hij was er als de kippen bij toen Ari tegen de Duitse sluitpost aan schoot. Martens kon het leerwerk evenwel niet tegen de touwen werken.

AZ kreeg bijna het deksel op de neus toen Ragnar Klavan de ultieme kans kreeg de score uit te breiden. De Heraclied kopte steenhard richting de goal. De kansloze Sergio Romero, die al vijf thuisduels op rij geen treffer incasseerde, zag tot zijn opluchting dat de poging van Klavan een fractie naast ging. Romero hield zijn doel schoon, hetgeen een clubrecord inhoudt.

In de slotfase poogde Heracles meer risico's te nemen om een punt uit het vuur te slepen. De vrije ruimte die AZ kreeg werd dan ook benut in de 88ste minuut. Ari kreeg de bal in eerste instantie wel langs Pieckenhagen, maar niet langs Klavan. El Hamdaoui kon profiteren, zijn veertiende competitiedoelpunt aantekenen en het duel in het slot gooien.
Categorie:
Tag(s):