vrijdag, 19. december 2008 - 23:40

AZ volwassen langs onmachtig Utrecht

(Elfvoetbal) AZ is vrijdagavond voor de vijfde keer op rij als winnaar van het veld gestapt na een Eredivisie-duel. FC Utrecht werd in eigen huis met 2-0 verslagen. Mounir El Hamdaoui (achtste minuut) en Demy de Zeeuw (90ste minuut) verzorgden de Alkmaarse productie.

FC Utrecht begon brutaal aan het duel met de koploper in de Eredivisie. De Domstedelingen combineerden er de eerste vijf minuten lustig op los. Het beginoffensief leverde echter geen kansen op voor de bezoekers. AZ keek vooral de kat uit de boom. Onder aanvoering van Demy de Zeeuw pakte de thuisploeg al snel het initiatief over. De ploeg van trainer Willem van Hanegem mocht tot aan de middenlijn combineren, waarna er fel op de bal werd gejaagd.

De tactiek bleek te werken. Utrecht wist zich geen raad met het balbezit en kreeg na acht minuten voetballen de deksel op de neus. Ari werd aan de linkerkant van het veld aangespeeld. De Braziliaan vond Mounir El Hamdaoui, die wel raad wist met de ruimte. De spits schoot de eerste kans van de wedstrijd kiezelhard in de rechterbovenhoek: 1-0.

De bezoekers trokken geen les uit de vroege tegentreffer. Keer op keer liepen de Utrechters in de goed opgezette val van de thuisploeg. Het had met de concentratie van de Noord-Hollanders te maken dat de voorsprong na een half uur spelen nog altijd maar 1-0 was. AZ kreeg voor de rust nog drie grote mogelijkheden, maar Ari, El Hamdaoui en Brett Holman vonden allen doelman Michel Vorm op hun pad. FC Utrecht mocht blij zijn dat het met een minimale achterstand de rust haalde.

Cedric van der Gun maakte de wandeling naar het kleedlokaal niet meer mee. De aanvaller viel na negentien minuten geblesseerd uit met een hamstringblessure. "Ik schrok meteen, omdat ik dacht dat het een ernstige blessure was. Achteraf valt het gelukkig allemaal mee. Ik kreeg al meteen sms'sjes, maar gelukkig is het niets ernstigs", aldus de aanvaller na afloop.

Na de doelwisseling veranderde het spelbeeld niet. Met snelle combinaties wist AZ de tegenstander onder constante druk te houden. Het veldoverwicht werd echter niet in grote mogelijkheden omgezet. Het was opnieuw de eindpass die te wensen over liet. De dolgedraaide Utrechters konden niet profiteren van het gebrek aan scherpte bij de Alkmaarders en een punt stelen.

Toch kregen de bezoekers één minuut voor tijd een grote kans om alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Een schot van oud AZ-speler Simon Cziommer rolde via het been van Leroy George bijna in het doel. Diep in blessuretijd was het De Zeeuw die het duel definitief op slot wist te gooien.

Door de overwinning staat AZ na zestien speelrondes op 38 punten en is het officieus winterkampioen. De voorsprong op nummer twee Ajax bedraagt momenteel zes punten, met als kanttekening dat de Amsterdammers dit weekeinde nog in actie komen, maar de Alkmaarders hebben een veel beter doelsaldo.