zondag, 30. maart 2008 - 18:23

AZ weet weer hoe overwinning smaakt

(Elfvoetbal) AZ heeft zondagmiddag met meer strijd dan goed voetbal een overwinning geboekt op Vitesse. De Alkmaarders doorbraken met een 2-1 overwinning op de Arnhemmers een reeks van twaalf duels zonder winst. De laatste keer dat de ploeg van Louis van Gaal de drie punten wist te pakken was 16 januari, in de uitwedstrijd bij De Graafschap.

Na een evenwichtige beginfase nam de thuisploeg de controle over de wedstrijd. Via Kemy Agustien en Graziano Pellè kreeg het geplaagde elftal een aantal mogelijkheden, maar zij konden het net niet vinden. Aad de Mos was zichtbaar ongelukkig met de speelwijze van zijn ploeg. Haim Megrelishvili was wederom de zondebok in de ogen van de oefenmeester. De linkshalf moest ditmaal na een kwartier het veld verlaten, nadat de Israëliër eerder dit seizoen in de thuiswedstrijd tegen FC Twente al na vijf minuten werd vervangen.
De wissel deed het spelbeeld niet kantelen. AZ bleef de betere ploeg en zocht de voorsprong. In de 22ste minuut mocht de in de basis beginnende Haris Medunjanin aanleggen voor een vrije trap. De geboren Bosniër trapte met veel gevoel de bal bij de tweede paal. Barry Opdam kopte de bal prima voor en met een hoogstandje schoot Héctor Moreno de bal in de touwen.

Vitesse had tot dat moment nog geen kans gecreëerd. De Arnhemmers speelden slap en deden weinig met de grote hoeveelheid ruimte die ze kregen van de tegenstander. In de 29ste minuut scoorde de Gelderlanders uit de eerste mogelijkheid die het kreeg. Invaller Theo Janssen behield het overzicht en zag Gill Swerts opduiken bij de tweede paal. De linkspoot plaatste de bal strak op het hoofd van de Belg en met een ferme kopstoot verschalkte de rechtshalf Sergio Romero.

Na de gelijkmaker nam Vitesse geleidelijk de controle over de wedstrijd over. Jasar Takak was dichtbij de voorsprong met een goed schot, maar Romero kon de inzet keren. Pellè kreeg voor de Noord-Hollanders nog een behoorlijke mogelijkheid met een harde kopbal, maar Piet Velthuizen en de lat zorgden dat Vitesse met een gelijke stand mocht gaan rusten.

De bezoekers moesten het na de onderbreking doen zonder Velthuizen. De doelman bleek bij zijn laatste redding geblesseerd te zijn geraakt en kon niet verder. Van Gaal bracht met Ari voor Agustien een spits voor een middenvelder, maar de aanvallende intenties van de Alkmaarders waren op het veld nauwelijks zichtbaar. De Arnhemmers zochten een doelpunt, maar kansen bleven uit. Alleen Janssen was dichtbij met een hard schot.

Het duel leek op een gelijkspel af te stevenen, maar invaller Julian Jenner bracht AZ de overwinning. De rechtsbuiten controleerde in de 72ste minuut de bal in de zestien meter en met zijn tweede balcontact schoot de aanvaller de bal achter Balász Rabóckzi. Het elftal van De Mos zette niet aan voor een slotoffensief, waardoor de Alkmaarders na twaalf duels zonder winst, eindelijk weer eens de smaak van een overwinning mochten proeven.
Categorie:
Tag(s):