zondag, 20. april 2008 - 16:35

AZ wint verplicht nummer tegen Sparta

(Elfvoetbal) AZ heeft het seizoen 2007/08 met een overwinning afgesloten. Zonder trainer Louis van Gaal, die zondag in Zuid-Amerika een veelbelovende spits bekeek, wonnen de Alkmaarders met 1-0 van Sparta Rotterdam. Mounir El Hamdaoui bekroonde zich tot matchwinner.

AZ en Sparta wisten in hun laatste competitiewedstrijd niet te vlammen. Toch werden er in de eerste helft voldoende mogelijkheden gecreëerd. Vooral door de bezoekers. Maar het was de thuisploeg die al na een kwartier spelen op voorsprong kwam. David Mendes da Silva zette El Hamdaoui met een goede steekpass vrij voor keeper Harald Wapenaar. De aanvaller bleef vervolgens rustig en knalde de bal via de onderkant van de lat in het doel: 1-0.

In het restant van de eerste helft kregen vooral Yuri Rose en Marvin Emnes een niet te missen kans op de gelijkmaker, maar het vizier van de Sparta-aanvallers stond deze middag niet geheel op scherp. Aan de kant van AZ kreeg Haris MeÄ'unjanin een grote mogelijkheid. Alleen voor Wapenaar, was zijn positie identiek aan die van El Hamdaoui, die daaruit 1-0 op het scorebord zette. Ditmaal wist de Sparta-doelman de inzet echter te keren.

Na rust was AZ oppermachtig. Sparta werd in de vernauwing gebracht, waardoor het wachten was op een tweede Alkaarse treffer. Toen die uitbleef, kropen de gasten uit hun schup en deelden in de personen van Nourdin Boukhari en Charles Dissels nog enkele speldenprikjes uit, maar de aanvallers wisten niet te scoren.

Ondanks de drie punten, eindigt AZ op de elfde plaats, waardoor het naast Europees voetbal grijpt. Sparta moet deze voetbaljaargang genoegen nemen met plek dertien.

Foeke Booy toonde zich na afloop teleurgesteld over het resultaat. "Ik denk dat een gelijkspel wel terecht zou zijn geweest," aldus de Sparta-trainer. "We kregen voldoende kansen, maar die hebben we niet benut. Er zat meer in. Gezien het spelbeeld hadden wij wel een puntje verdiend."

Edward Metgod, die de taken van Louis van Gaal waarnam, kon zijn geluk niet op. "Het is belangrijk om de laatste wedstrijd van het seizoen winnend af te sluiten. Dan kun je nog een feestje vieren met de supporters en gaat iedereen met een goed gevoel de zomerstop in. Het is jammer dat we uiteindelijk op de elfde plek zijn geëindigd. Voor aanvang van het seizoen hadden we hogere verwachtingen, maar die zijn helaas niet uitgekomen. Ik weet zeker dat we het volgend jaar een stuk beter gaan doen."