dinsdag, 8. april 2008 - 23:06

Babel helpt Liverpool langs Arsenal

(Elfvoetbal) Liverpool heeft zich ten koste van Arsenal gekwalificeerd voor de halve finales van de Champions League. Op het eigen Anfield Road won de ploeg van trainer Rafael Benítez met 4-2, nadat het heenduel in 1-1 was geëindigd. Er was deze avond een hoofdrol weggelegd voor invaller Ryan Babel.

Arsenal begon ijzersterk aan de wedstrijd. De Londenaren lieten de tegenstander in de eerste twintig minuten alle hoeken van het veld zien. In de dertiende minuut kwam Arsenal zeer verdiend op voorsprong. Een prachtige aanval, werd uiteindelijk bekroond door Abou Diaby, die keeper José Manuel Reina in de korte hoek verschalkte.

Halverwege de eerste helft kantelde het duel. Liverpool beet fel van zich af en kreeg een aantal kleine mogelijkheden. Na een half uur spelen kwam de ploeg, met Dirk Kuijt in de basis, op gelijke hoogte. Sami Hyypiä kwam na een hoekschop uitstekend voor zijn man en kopte snoeihard binnen: 1-1.

In de tweede helft gaf Liverpool het goede spel een vervolg. Het elftal bleef de meest dominante partij. Na een aantal mogelijkheden om zeep geholpen te hebben, kwamen de bezoekers in 69ste minuut op voorsprong. Fernando Torres knalde in het strafschopgebied vanuit de draai hard raak: 2-1.

In de 73ste minuut stond de organisatie bij Liverpool eventjes niet goed, waardoor Emmanuel Adebayor meteen een levensgrote kans kreeg. De aanvaller mikte echter naast het doel van keeper Reina. In het laatste kwartier mochten Robin van Persie en Ryan Babel hun opwachting maken. Vooral laatstgenoemde zou een hoofdrol voor zich gaan opeisen.

Het venijn zat hem deze avond in de staart. In de 84ste minuut kwam Arsenal op gelijke hoogte. Theo Walcott zette aan voor een prachtige solo. Na het hele veld overgestoken te hebben, legde de invaller breed op Emmanuel Adebayor, die op zijn beurt geen moeite had om Reina te passeren.

Lang kon Arsenal niet genieten van de gelijkmaker, die voor de ploeg voldoende was om de volgende ronde te bereiken. Binnen een minuut werd babel in het vijandelijke strafschopgebied naar de grond getrokken, waarna scheidsrechter Peter Fröjdfeldt de bal op de stip legde. Steven Gerrard had vervolgens geen moeite om dit buitenkansje te benutten: 3-2.

In blessuretijd bekroonde Babel zijn goede invalbeurt zelf ook nog met een knappe treffer. De international schoof de bal na een sterke counter zuiver langs de uitgekomen doelman Almunia, waardoor Liverpool zich plaatst voor de halve finales van de Champions League.