maandag, 5. mei 2008 - 21:18

Baby-boom in Emmen

Emmen

Afgelopen zondag, 4 mei, is ’s ochtends in Dierenpark Emmen een nijlpaarden-tweeling geboren, een bijzondere gebeurtenis, want meestal krijgen nijlpaarden maar één jong. Moeder Jetje en haar kroost maken het goed. Ze blijven nog enkele dagen op stal om verstoring te voorkomen en op krachten te komen. Als alles goed gaat, mogen ze in de loop van deze week naar buiten.

Nijlpaardenmoeders zijn uiterst waakzaam als het om hun jongen gaat. De verzorgers van de nijlpaarden hebben dan ook nog niet met zekerheid kunnen vaststellen wat het geslacht van de kersverse tweeling is. Het lijkt er echter wel sterk op, dat de grootste van beide jongen een vrouwtje is. Voor Jetje is het trouwens al de tweede tweeling. De eerste keer was al weer bijna 9 jaar geleden, in 1999. Eén van dat duo, het vrouwtje Bulaula, leeft nog steeds in Dierenpark Emmen.

De beide nijlpaardjes vormen deel van een geboortengolf die al een aantal weken gaande is in Dierenpark Emmen. Zo bracht op Koninginnedag, vorige week woensdag, elandkoe Igmu een jong ter wereld dat heel toepasselijk de naam Towee, oftewel “blauw bloed� kreeg. Ook van Towee is nog niet bekend of het een meisje of een jongetje is.

Op de Afrikasavanne dartelen inmiddels maar liefst negen jonge impala’s rond. En in AmeriCasa, de tropische Amerika-kas, zitten sinds enkele weken twee witgezicht-oeistiti’s. Deze piepkleine klauwaapjes houden zich de eerste dagen na de geboorte vast aan moeders buik, kruipen vervolgens op haar rug en als ze wat ouder zijn, reizen ze mee op vaders rug. In hetzelfde AmeriCasa zitten ook nog drie jonge Amerikaanse jassana’s. Bijzonder bij deze vogels is dat het vrouwtje er meerdere mannetjes op na houdt. Die mannetjes bouwen een nest waarop het vrouwtje haar eieren legt. Voor het uitbroeden van de jongen en hun verzorging draait vader vervolgens op.
Provincie:
Tag(s):