zaterdag, 27. december 2008 - 19:05

Babydoekjes verstoppen het riool in Etten-Leur

Etten-Leur

Vochtige doekjes veroorzaken problemen in riolering in de Brabantse wijk Schoenmakershoek in Etten-Leur. Het gemeentebestuur heeft per brief bij alle huisgezinnen in de wijk Schoenmakershoek er op aangedrongen om geen vochtige doekjes in het toilet te werpen en door te spoelen naar de riolering.

De hygiënedoekjes veroorzaken namelijk storingen in het pompgemaal van het rioolstelsel, met als gevolg dat de pomp niet meer functioneert en het rioolwater niet (voldoende) kan worden weggepompt. In het ergste geval kan dit betekenen dat de vuilwaterafvoeren (toilet, aanrecht, wastafel) in de woningen niet meer werken.

De ongewenste aanwezigheid van vochtige doekjes (vochtig toiletpapier, babydoekjes, reinigingsdoekjes) in de riolering is in heel Nederland een euvel, maar problemen doen zich vooral voor in babyrijke gebieden. In Etten-Leur is dat met name de nieuwe wijk Schoenmakershoek, waarin veel jonge gezinnen met baby’s en kleine kinderen wonen. Al diverse keren hebben zich daar storingen in het pompgemaal van de riolering voorgedaan vanwege de aanwezige hygiënedoekjes in het afvalwater.

Voor het gemeentebestuur is dit aanleiding om de ruim 800 gezinnen in de wijk Schoenmakershoek een brief te sturen, waarin zij er op worden gewezen dat de vochtige doekjes in het riool moeilijk tot niet afbreken vanwege de stugge vezels (ondanks dat de producent anders aangeeft). Daarom is het niet toegestaan om de doekjes via bijvoorbeeld het toilet door te spoelen. Geadviseerd wordt om gebruikte doekjes bij het restafval in de afvalcontainer te doen en zo te laten afvoeren. Hetzelfde geldt voor damesverband, dat eveneens tot problemen met de rioleringspompen kan leiden.

Inmiddels heeft minister Cramer van Ruimte en Milieu met de producenten van vochtige doekjes afgesproken dat vochtig toiletpapier medio 2009 van dusdanige samenstelling wordt, dat het probleemloos via het afvalwatersysteem kan worden afgevoerd. De fabricagetechnologie hiervoor is vrijwel ontwikkeld.
Provincie:
Tag(s):