donderdag, 31. juli 2008 - 14:18

Baby's VU terug naar afdeling

Amsterdam

Uit onderzoek op de IC neonatologie VUmc is gebleken dat er geen sprake is geweest van verhoogde koolmonoxidewaarden. Het eerder alarmeren van een CO-meter is veroorzaakt door een verhoogde concentratie van handalcohol in de omgevingslucht. Alle kinderen worden in de loop van donderdag 31 juli teruggeplaatst. Dit heeft de VU donderdagmiddag 31 juli laten weten.

Een CO-meter is een signaalmeter, die ook kruisgevoelig is voor handalcohol. De verhoogde concentratie handalcohol ontstond door het tijdelijk wegvallen van de ventilatie. Uit voorzorg en om veiligheidsredenen zijn de kinderen tijdelijk overgeplaatst. Op dat moment kon niet uitgesloten worden dat de alarmering werd veroorzaakt door verhoogde koolmonoxidewaarden.

Handalcohol wordt door artsen en verpleegkundigen gebruikt om de handen te ontsmetten voor en na elke handeling bij de kinderen. Op de IC neonatologie worden zeer kwetsbare, pasgeboren kinderen behandeld en verzorgd.

Het onderzoek is mede uitgevoerd door een gespecialiseerd extern bedrijf. Er zijn een aantal koolmonoxidemeters geplaatst om metingen uit te voeren en er is getest in een laboratoriumomgeving.

Achtergrond
Tijdens werkzaamheden in het polikliniekgebouw beschadigde op maandag 28 juli een persluchtbuis. Op de IC neonatologie werd daarop volgend een ventilatieprobleem geconstateerd en alarmeerde onder andere een CO-meter.

Uit voorzorg werden de opgenomen kinderen intern tijdelijk naar een andere afdeling overgeplaatst. De perslucht en ventilatie waren binnen tien minuten hersteld. Wegvallen van de perslucht brengt de beademing niet in gevaar.
Provincie:
Tag(s):