maandag, 1. september 2008 - 17:39

Balkenende wil einde aan leeftijds-discrimatie

Den Haag

"We moeten alles uit de kast halen om de arbeidsreserves die er nog zijn te benutten". Deze oproep deed de minister-president maandag 1 september bij de opening van het academisch jaar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

In zijn toespraak voor academici van de Erasmus Universiteit gaf minister-president Balkenende zijn visie op het karakter van Nederland. "Open, consensusgericht, degelijk, hoge eisen stellend. Dat is ons karakter", vatte hij samen. "Maar dat blijft niet vanzelf in stand", voegde hij daar aan toe.

"We hebben meer handen en hoofden nodig", bepleitte de minister-president. Hij wees op enkele kansen voor Nederland, zoals de bouw van windparken in de Noordzee en het invoering van Anders Betalen voor Mobiliteit. Hij noemde deze "een uitgelezen kans voor het bedrijfsleven om expertise te ontwikkelen die grote exportwaarde heeft."

375.000 mensen tekort
Maar ook op de werkvloer is verandering nodig. "Een nieuw arbeidsethos." In Nederland krimpt de beroepsbevolking, maar stijgt het aantal arbeidsplaatsen. "Heel concreet komen we over zeven jaar al 375.000 mensen tekort", rekende de minister-president voor. Daarom moeten we alles uit de kast te halen om de arbeidsreserves die er nog zijn, te benutten.

50-plusser
Specifiek noemde de minister-president in dit verband de positie van oudere werknemers en werkzoekenden. "Elke 50-plusser weet dat het absoluut niet meevalt om van baan te wisselen of om aan het werk te komen." De minister-president brak een lans voor de positie van 50-plussers. "Het moet afgelopen zijn met leeftijdsdiscrimatie."
Categorie:
Tag(s):