dinsdag, 8. juli 2008 - 14:12

Bandenspanning te weinig gecontroleerd

Den Haag

Zo’n 40 % van de ANWB-leden brengt de banden van zijn auto een paar keer per jaar op spanning. Nog eens veertig procent doet dit iedere maand en 10 procent gaat er vanuit dat de garage dit doet. Dat blijkt uit een steekproef onder ANWB-leden, die is gedaan ter gelegenheid van de vakantie-uittocht.

De ANWB adviseert de bandenspanning van de auto iedere maand te controleren. Rijden met te zachte banden is een onnodige belasting van het milieu. De auto gebruikt meer benzine, de banden slijten sneller en te zachte banden produceren meer geluid. Rijden met te zachte banden kost zo’n €100 per jaar meer. Bovendien wordt door te lage bandenspanning de wegligging minder en de remweg langer.

Ook is gekeken naar de kwaliteit van bandenspanningsmeters bij zeventien benzinestations op doorgaande routes naar Duitsland en België. Daarbij valt op dat digitale meters nauwkeuriger zijn dan analoge meters. De ANWB adviseert daarom bij voorkeur digitale meters te gebruiken. Ook wees de steekproef uit dat de betaalde meters vaak beter waren onderhouden.
Categorie:
Tag(s):