donderdag, 6. november 2008 - 17:22

'Bedrijven misbruiken kredietcrisis voor reorganisaties'

Hoofddorp

"Het is onacceptabel dat bedrijven de kredietcrisis misbruiken om personeel te ontslaan," zegt Jaap Jongejan, voorzitter van de CNV BedrijvenBond, vanavond in Hoofddorp tijdens een bijeenkomst voor vakbondsleden uit Noord Holland.

"De financiële crisis begint steeds meer door te sijpelen in de reële economie. Een klein aantal bedrijven ondervindt daadwerkelijk grote problemen, met hen kijken we serieus naar oplossingen. Maar we willen ten alle tijden voorkomen dat bedrijven op grote schaal de kredietcrisis aangrijpen om reorganisaties versneld door te voeren en mensen te ontslaan."

De CNV BedrijvenBond heeft aanwijzingen dat een aantal bedrijven iets te makkelijk de kredietcrisis aanhaalt als grond van ontslag. "Daar gaan wij niet zomaar mee akkoord natuurlijk. Als het even slechter gaat in een bedrijf zijn er ook andere mogelijkheden dan ontslag van personeel. Eerst willen we kijken hoeveel vet er nog op de botten zit van de bedrijven, die de afgelopen jaren goede cijfers presenteerden. Is er even minder werk, dan kan een bedrijf ook de extra tijd gebruiken om het personeel bij te scholen. Wellicht kan je in overleg kijken naar het opnemen van vakantiedagen. En als het echt niet anders kan is er de mogelijkheid om tijdelijk minder uren te werken, met een aanvulling op het salaris vanuit de WW. Opties die voorkomen dat mensen worden ontslagen, massaal in de WW belanden en vervolgens via dure re-integratietrajecten weer aan werk moeten worden geholpen. Dat maakt de werknemer het kind van de (bank)rekening én het kost de samenleving heel veel geld."

Jongejan is voorzichtig met het noemen van namen van bedrijven. "Als CNV BedrijvenBond willen we opkomen voor de belangen van de werknemers. Deze mensen hebben geen baat bij negatieve berichtgeving over hun bedrijf. Dat heeft alleen maar negatieve gevolgen voor het bedrijf en uiteindelijk ook voor de werkgelegenheid. Wij willen niet aan dat spelletje mee doen. Maar daar waar bedrijven onterecht gebruik maken van de crisis trekken we wel aan de bel en stellen we ons onverzettelijk op."
Categorie:
Tag(s):