woensdag, 23. januari 2008 - 13:48

Bekers met een boodschap

Nijmegen

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) en de Sint Maartenskliniek (SMK) in Nijmegen doen er alles aan om de eigen medewerkers te attenderen op het belang van goede handhygiëne. Vanaf nu gebeurt dat zelfs in de koffiepauzes.

In beide ziekenhuizen worden duizenden wegwerpbekertjes voor koffie en thee verspreid, met daarop het campagnelogo voor goede handhygiëne. Het logo vervangt het gebruikelijke beeldmerk van de koffieleverancier. Het CWZ drinkt vanaf vandaag uit de bekers, de SMK vanaf februari.

In beide Nijmeegse ziekenhuizen loopt sinds 2007 een campagne om het belang van het goed en frequent desinfecteren van de handen nog intensiever onder de aandacht van de medewerkers te brengen. Hoewel de handhygiëne in beide hospitalen minstens zo goed is als in de rest van Nederland, wordt de lat nog weer hoger gelegd.

Optimale handhygiëne kan ziekenhuisinfecties en andere overdracht van virussen en bacteriën voorkomen, stelt de campagneleiding, aangevoerd door hoogleraar infectieziekten prof.dr. Andreas Voss.

Behalve met bekers wordt de campagne ook ondersteund door een reeks opvallende posters, die zowel aan de muren als ook op de opstartpagina van de ziekenhuiscomputers te zien zijn. Momenteel hangen in het CWZ bijvoorbeeld op veel plaatsen posters aan de wand waarop met grote letters staat ' I LOVE ALCOHOL'.

Wie dichterbij komt, ziet in wat bescheidener letters de toevoeging 'op mijn handen' staan. Binnenkort wordt op dezelfde manier ook de aandacht van de SMK-medewerkers getrokken. De tekst moet de medewerkers prikkelen om hun handen te desinfecteren met een alcoholoplossing, in plaats van het minder veilig geachte wassen met water en zeep.

Na de koffiekamer is zelfs de wc aan de beurt: er is voor de ziekenhuismedewerkers toiletpapier in aantocht met de grote (campagne)boodschap als opdruk. Op de velletjes staan teksten en cartoons. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website www.handhygieneredtlevens.nl.
Provincie:
Tag(s):