dinsdag, 19. februari 2008 - 10:41

'Belasting is diefstal'

Amsterdam

Naar aanleiding van de "belasting is diefstal" campagne die het Haags Juristen College gestart is, werd op maandag 18 februari een opmerkelijk debat over deze stelling gehouden. Het was een debat tussen een verdediger van de belastingdoctrine, Leo Stevens, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit en columnist bij het Financieel Dagblad, en een principiële vrijdenker, Toine Manders, directeur van het Haags Juristen College onder leiding van presentator Paul van Liempt.

Het bijzondere debat, waarbij de emoties met name bij Professor Stevens hoog opliepen, was een fundamentele discussie over (het gebrek aan) de morele grondslag van belastingheffing, en gaf een aardig beeld van de manier waarop de massa zich laat dirigeren daar waar het het betalen van belasting betreft.

Toine Manders maakte rustig duidelijk waarom belasting daadwerkelijk als diefstal gezien moet worden, dat het ontwijken van belasting een moreel recht van ieder individu is, en dat met name ondernemers op relatief eenvoudige wijze hun belastingdruk kunnen verlagen door gebruik te maken van de wettelijke mogelijkheden die er zijn. Leo Stevens erkende dat belastingontwijking binnen het kader van de wet inderdaad mogelijk is.
Categorie:
Tag(s):