vrijdag, 22. februari 2008 - 8:29

'Belastingdienst brengt zelfstandigen in problemen'

Groningen

Volgens ZZP Nederland (ZZP) wordt het tijd dat de overheid een duidelijk beleid gaat voeren ten aanzien van kleine zelfstandigen. ZZP is van mening dat de Belastingdienst eenzijdig en met ijzeren hand regeert. Dit wordt volgens de belangenvereniging te meer duidelijk met de VAR Verklaring.

VAR verklaring voor de zorg wordt niet meer afgegeven Een correcte VAR verklaring wordt niet standaard meer afgegeven, bovendien zijn zelfstandigen afhankelijk van de willekeur van de ambtenaar die de aanvraag beoordeelt. Dit blijkt onder meer uit het onderzoek dat in opdracht van minister Donner is uitgevoerd.

Er zijn bij ZZP gevallen bekend dat bij de afgifte van een VAR verklaring telefonisch kruisverhoor wordt uitgevoert, waarin zelfstandigen antwoord dienen te geven op strikvragen. Als uiteindelijk blijkt dat alles in orde is kan de Belastingdienst niet anders dan de felbegeerde VAR WUO af te geven en wordt de betreffende zelfstandige weer blij en kan weer aan het werk.

ZZP Nederland is van mening dat de VAR Verklaring herzien moet worden. Duidelijkheid en een verlaging van het urencriterium zou een mooi begin zijn. In plaats van 1225 uur kunnen klassen gemaakt worden. Bij 800 uur moet een VAR WUO mogelijk zijn. Ondernemersaftrek kan hierop aangepast worden. Ook bij starten halverwege het kalenderjaar moet de Belastingdienst zich eens duidelijk en soepel opstellen.
Categorie:
Tag(s):