donderdag, 23. oktober 2008 - 10:04

Belastingdienst onderzoekt miljoenenfraude

Den Haag

De Belastingdienst is een fraude van meer dan € 65 miljoen met aftrekposten voor de buitengewone uitgaven op het spoor. Op zoek naar mogelijke fraudeurs bleek uit analyse van belastingaangiften over 2007 dat meer dan 45 belastingplichtigen hebben geprobeerd om een aftrek van € 1 miljoen of meer te claimen.

Deze groep was niet de enige waarbij de fiscus zeer hoge aftrekposten aantrof.

Ruim 200 andere belastingplichtigen voerden elk een aftrek van meer dan € 100.000 op. Bij 355 andere aangiften viel op dat er eveneens zeer forse claims voor onder meer betaalde alimentatie en giften werden ingediend. In een tiental gevallen werden tegelijkertijd zelfs drie aftrekposten van meer dan een ton opgevoerd.

Een eerste groep van in totaal 600 belastingplichtigen vindt vandaag al een brief van de Belastingdienst op de mat met het verzoek om nadere onderbouwing van de geclaimde aftrek. Als de forse claims niet kunnen worden onderbouwd en er sprake is van opzet, kan de inspecteur een zogenaamde vergrijpboete opleggen. Deze kan oplopen tot 100 % van het fiscale belang. In voorkomende gevallen zal de Belastingdienst met het Openbaar Ministerie overleggen over mogelijkheden voor strafrechtelijke vervolging.

De komende tijd zullen naar verwachting landelijk nog enkele tienduizenden belastingplichtigen een dergelijke brief ontvangen. Ook hen zal worden gevraagd naar onderbouwing van de aftrek voor onder andere aftrekbare kosten, buitengewone uitgaven, giften, studiekosten en alimentatie. Wie nog geen brief van de Belastingdienst heeft gehad, kan zelf nog een correctie op zijn aangifte bij de Belastingdienst indienen. Hiermee kan een boete worden voorkomen.
Categorie:
Tag(s):