dinsdag, 6. mei 2008 - 21:46

Belcampo Stipendium 2008 voor Jan Glas

Groningen

Gedeputeerde Staten hebben vandaag bekend gemaakt dat het Belcampo Stipendium 2008, de literaire prijs van de provincie Groningen, is toegekend aan de schrijver, dichter Jan Glas uit Groningen.
Volgens de jury, bestaande uit de vorige laureaat Anneke Claus, schrijver Albertina Soepboer en Gillis Dorleijn, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen is Jan Glas gekozen vanwege de bijzondere literaire kwaliteit van zijn Groningstalige poëzie.

Voor de zevende toekenning van het Belcampo Stipendium is voorgesteld om een pleidooi voor en verdediging van de poëzie in dichtvorm te schrijven door Jan Glas in het Gronings.

Het tweejaarlijkse Belcampo Stipendium is een schrijfopdracht voor proza en poëzie voor iemand die een relatie heeft met de provincie Groningen. Eerdere winnaars waren Louis Stiller, Nanne Tepper, Max Niematz, Willem Jan van Wijk, Anjet Daanje en Anneke Claus. Aan de schrijfopdracht is een bedrag verbonden van € 8.500,- waarvan € 3.500,- voor de winnaar en € 5.000, - voor de bibliofiele uitgave door uitgeverij Philip Elchers. De winnaar krijgt zes maanden voor de uitvoering van de opdracht, daarna volgt de presentatie van de Belcampo uitgave.

Jan Glas (1958) volgde een opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Academie Minerva in Groningen. Vanaf 1994 krijgt het dichten in de eigen taal zijn interesse en in 2004 verschijnt zijn debuutbundel met "De vangers van zummer", bekroond met de literaire prijs van Stichting 't Grunneger Bouk. Voor andere gedichten ontving Jan Glas de Duitse Freudenthalprijs voor nieuw Nedersaksisch werk en samen met anderen vertaalde hij gedichten van Rilke in het Gronings voor de uitgave Rilke, Sieben Nedersaksisch, bekroond met de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs.

Daarnaast is Jan Glas een bevlogen fotograaf en onlangs maakte hij een CD met pianist Boelo Klat.
Provincie:
Tag(s):