dinsdag, 19. februari 2008 - 14:41

Bende mensen-smokkelaars opgerold

Nijmegen

De regionale recherche en vreemdelingenrecherche werkten de afgelopen maanden samen in een onderzoek naar een grote mensensmokkelzaak in de regio Gelderland-Zuid. Dinsdag 19 februari is de criminele groepering opgerold. Dit heeft de politie regio Gelderland-Zuid dinsdag bekendgemaakt.

Een internationaal opererende criminele groepering kwam aan het licht waarna de twee politieafdelingen samen een onderzoek startten. De groepering hield zich bezig met het smokkelen van mensen van Irak naar Nederland. Ze produceerden valse reisdocumenten, ze verstrekten deze en voerden de gehele administratie hieromheen.

De groepering richtte zich vooral op mensen die vanwege sociale en/of economische redenen Irak wilden verlaten. Hen werd de mogelijkheid geboden tegen een grote geldsom naar Nederland gebracht te worden. De politie kwam de routes waarlangs dit gebeurde al snel op het spoor.

Vanuit Irak werden de mensen in onder andere vrachtwagens gesmokkeld naar Syrië, van daar naar Oost-Turkije waarna ze naar Griekenland werden gebracht. In Griekenland kregen de mensen de valse reisdocumenten waarna ze per vliegtuig naar Nederland reisden.

Uit onderzoek bleek ook dat Nederland niet altijd de eindbestemming is maar veelal een transitieland voor verdere mensensmokkel naar Engeland en Scandinavië. In de gevallen dat Nederland wel eindbestemming was, gingen de illegalen hier de asielprocedure in.

Acht verdachten
De criminele groepering bestond uit vier hoofdverdachten. Deze vier zijn vandaag aangehouden. Het gaat om een 34-jarige man uit Gemert en drie mannen uit Nijmegen van 24, 35 en 35 jaar. Naast deze vier hoofdverdachten zijn vandaag ook vier medeverdachten aangehouden.

Hierbij gaat het om een man van 25 jaar uit Gilze-Rijen, een 17-jarige man uit Arnhem en twee andere mannen waarvan de gegevens nog niet volledig bekend zijn. Deze in totaal acht verdachten zijn vanmorgen aangehouden op zeven verschillende locaties. De politie deed onder leiding van de rechter commissaris huiszoekingen in Gemert, Gilze-Rijen, Arnhem en bij vier panden in Nijmegen.

De politie heeft gedurende het onderzoek de criminele groepering in kaart gebracht. Daarnaast heeft de politie ook een aantal mensen die naar Nederland gesmokkeld zijn in beeld kunnen brengen. De verblijfsstatus van de gesmokkelde mensen wordt verder in behandeling genomen door de vreemdelingenrecherche.

Vanaf de start van het onderzoek is er een nauwe samenwerking geweest met het landelijk Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel. Dit is een centrale organisatie die mensenhandel en mensensmokkel in Nederland in kaart brengt.
Provincie:
Tag(s):