zaterdag, 31. mei 2008 - 12:53

Bende minderjarige fietsendieven gebruikte lopers

Leeuwarden

De politie heeft de afgelopen twee weken een onderzoek ingesteld naar een reeks fietsendiefstallen met behulp van lopers. Daarin zijn tien verdachten verhoord over hun rol. Zeven van hen werden aangehouden en ingesloten. Alle verdachten komen uit Leeuwarden en zijn tussen de 13 en 17 jaar.

Aanleiding voor het onderzoek was een opvallende stijging, een verdubbeling, van de fietsdiefstallen. De laatste vier maanden werd ruim 400 keer aangifte gedaan. In veel gevallen ging het om vrij nieuwe fietsen, die vrijwel zeker met behulp van een valse sleutel, een zogenaamde loper, waren gestolen.

Het onderzoek kreeg een extra impuls toen op dinsdag 20 mei een van de verdachten op heterdaad werd aangehouden met een gestolen fiets, die met een lopen gestolen bleek te zijn. Een dag later werden twee knapen aangehouden, de leverancier van de fiets en de leverancier van de lopers. De laatste bleek de lopers te hebben gestolen bij een fietsenwinkel in Leeuwarden. Hij verkocht de lopers voor € 5,- tot € 20,- per stuk. In de daarop volgende dagen werden zeven minderjarigen, die lopers hadden gekocht, gehoord. Alle verdachten zijn na verhoor overgedragen aan de ouders.

Hoeveel fietsen door deze verdachten zijn gestolen is niet bekend. Volgens de politie gaat het om tientallen. Hoeveel er in totaal zijn gestolen met behulp van lopers is evenmin duidelijk.
Provincie:
Tag(s):