maandag, 5. mei 2008 - 11:58

Benzeenlekkage bij DSM

Geleen

Bij DSM in Geleen is maandagochtend rond 06.30 uur een kleine hoeveelheid benzeen vrijgekomen. De benzeen kwam vrij bij de caprolactamfabriek toen een leiding werd schoongespoeld ter voorbereiding op groot onderhoud van een installatie. De installatie was op dat moment grotendeels buiten bedrijf, zo laat een woordvoerster van DSM weten tegenover Blikopnieuws. in totaal is zo’n 300 kilo benzeen vrijgekomen. Dit heeft niet tot gevaar voor de omgeving geleid, zo zegt de zegsvrouw.

De Bedrijfsbrandweer Chemelot heeft preventief ter plaatse een waterscherm
opgetrokken om eventuele verspreiding van benzeendampen te voorkomen. De brandweer Limburg-Zuid hoefde niet in actie te komen. Direct rond de fabriek werd door een gasdetectieploeg geen benzeen gemeten. Omwonenden hebben dan ook geen hinder ondervonden. Verder werden bij geen van de medewerkers van de fabriek klachten vastgesteld.

De vrijgekomen benzeen is (met het bluswater voor het waterscherm) naar het interne procesriool afgevoerd. Na bijna twee uur werd de fabriek weer voor werkzaamheden vrijgegeven. Het incident is aanleiding tot een milieumelding aan de Provincie Limburg. DSM zal een intern onderzoek instellen.

Caprolactam wordt gebruikt als grondstof voor nylon. Dit wordt weer gebruikt als grondstof voor hoogwaardige materialen in ondermeer de auto-industrie. Bij intensief contact kan de stof kankerverwekkend zijn.
Provincie:
Tag(s):