dinsdag, 13. mei 2008 - 16:07

Bergse asperges voor Beatrix

Bergen op Zoom

Burgemeester Han Polman van de gemeente Bergen op Zoom laat vandaag, 13 mei 2008, op paleis Noordeinde een kistje Bergen op Zoomse asperges bezorgen. Met het overhandigen van een kistje asperges uit Bergen op Zoom aan Hare Majesteit tijdens haar bezoek aan Baselius in 2006 herstelde burgemeester Polman een oude traditie in ere.

Bergen op Zoom kent een rijke historie wat de aspergeteelt betreft. Vooral na 1900 nam de teelt een hoge vlucht. Later nam Noord-Limburg de koppositie over, maar inmiddels doet Bergen op Zoom weer volop mee in de aspergeteelt. De structuur van de teeltgrond en de ligging van deze gronden ten opzichte van de zoute Oosterschelde geven de Bergen op Zoomse asperges een bijzondere, lichtzilte smaak.

In de periode mei – juni vormt de asperge voor Bergen op Zoom een belangrijk toeristisch product. De asperge is een van de drie ‘A’s’ van het AAA-menu van lokale restauranthouders. De drie A’s verwijzen naar de typisch Bergse producten aardbeien, ansjovis en asperges. Om deze producten dit jaar extra onder de aandacht te brengen vindt van 30 mei t/m 1 juni 2008 de manifestatie Proefmei plaats. Tijdens dit culinaire evenement kunnen de genoemde drie producten bij uitstek via gastronomische hoogstandjes worden verkend.
Provincie:
Tag(s):