donderdag, 4. december 2008 - 8:54

Beslissingen rechtbank in Puttense moordzaak

Zutphen

De rechtbank maakt op donderdag 4 december 2008 bekend welke beslissingen zij neemt op de verzoeken van het Openbaar Ministerie en de advocaat van de verdachte. Deze verzoeken werden vrijdag 21 november tijdens de regiezitting gedaan.

Moord
Het Openbaar Ministerie liet op de regiezitting op 21 november de gewijzigde tenlastelegging horen. Het OM verdenkt de verdachte van moord en verkrachting van Christel Ambrosius.

Verzoeken Openbaar Ministerie
De verdachte was aanvankelijk niet aanwezig op de regiezitting. Omdat het OM aan de rechtbank verzocht om de verdachte psychiatrisch te laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum, liet de rechtbank de verdachte toch komen om hem daar over te horen.

De advocaat adviseerde zijn cliënt niet mee te werken aan het onderzoek, zolang de verdediging niet beschikt over meer dossierstukken (zie verzoeken verdediging). Hierin volgde de verdachte zijn advocaat.

Het Openbaar Ministerie wil een aantal getuige-deskundigen op het gebied van DNA horen tijdens de inhoudelijke behandeling.

Verzoeken verdediging
De advocaat van de verdachte deed de rechtbank onder andere het verzoek om alle processtukken van de eerste Puttense zaak (260 ordners) aan het procesdossier in deze Puttense zaak te voegen. Daarnaast wilde de advocaat ook andere bronnen, zoals boeken en televisie-uitzendingen, aan het procesdossier laten toevoegen.

Gezien de grootte van het proces vroeg de advocaat aan de rechtbank om een tweede advocaat toe te voegen.

Hechtenis verdachte
Tijdens de regiezitting werd er niet inhoudelijk op de strafzaak ingegaan, maar werden er verzoeken van de partijen behandeld. Daarnaast werden er nadere afspraken gemaakt over de verdere behandeling van de zaak. De hechtenis van de verdachte loopt door.

Beslissingen op 4 december
Donderdag 4 december om 13.00 wordt de Puttense zaak hervat. Naar verwachting wordt na het bekendmaken van de beslissingen de zaak aangehouden tot donderdag 5 februari 2009.

Rechtszaak
De verdachte is op 20 mei 2008 aangehouden. Hij wordt verdacht van de verkrachting en moord op Christel Ambrosius in 1994. De destijds 23-jarige vrouw werd op zondag 9 januari 1994 levenloos aangetroffen in de woning van haar oma in Putten. Ze bleek te zijn verkracht en op gewelddadige wijze om het leven te zijn gebracht.
Provincie:
Tag(s):