woensdag, 30. januari 2008 - 18:50

Bestuurders islamitische basisschool de laan uit

Helmond

Twee bestuurders van de Stichting Islamitische Scholen Helmond en Omgeving moeten vertrekken. De rechtbank in Den Bosch oordeelde woensdag dat beiden zich schuldig hebben gemaakt aan wanbeheer. De rechter deed dat op verzoek van Staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) in een civiele procedure. Het is voor het eerst dat het ministerie via de rechter bestuursleden van een school op straat zet.

De twee zouden volgens het ministerie niet geschikt zijn om de school te leiden en uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs van vorig jaar bleek dat er zo'n tien mensen in dienst waren, terwijl zij daarvoor veel te weinig werk verrichten. Het ging daarbij onder andere om schoonmaakpersoneel.

In zeker twee gevallen vindt de rechter dat er fout gehandeld was door het bestuur. De rechter zegt dat het bestuur geweten moet hebben dat de schoonmakers niet of veel minder hebben gewerkt dan het aantal uren dat achteraf in hun contract werd opgenomen en waarvoor opdracht werd gegeven ze uit te betalen. Daardoor zijn ook andere dienstverbanden "bedenkelijk".

Volgens de schoolbestuurders is de school financieel gezond en is er dus geen reden tot twijfel. De rechter zegt dus dat er vanwege de discutabele dienstverbanden van de stichting reden is om het financiele beleid als wanbeheer te bestempelen.

Het ministerie eist nu 850.000 euro onderwijsgeld terug. De school zegt dat hooguit 200.000 euro niet op de juiste manier is besteed. Door de hoge terugvordering van het ministerie dreigt de school failliet te gaan.
Provincie:
Tag(s):