donderdag, 29. mei 2008 - 23:36

Betere doorstroming verkeer met nieuwe 'blauwe' borden

Rijkswaterstaat gaat de komende jaren een nieuw ontwerp voor de ‘blauwe’ borden toepassen. De richtingpijlen wijzen daarop niet langer naar beneden, maar omhoog. Uit een pilot van FileProof blijkt dat deze eenvoudige visuele aanpassing leidt tot een betere doorstroming en veiliger rijgedrag.

Naast het gebruik van de omhoogwijzende pijlen worden op de nieuwe borden meer logische knooppunten in Nederland vermeld. Ook worden bedrijventerreinen, toeristische en recreatieve locaties consequent op aparte borden vermeld. In de nacht van 26, 27 en 28 mei zijn de nieuwe borden opgehangen bij knooppunt Lunetten (A27) in Utrecht. De komende twaalf tot vijftien jaar worden de borden op basis van het reguliere onderhoud in heel Nederland vervangen.

Op knooppunt Velperbroek bij Arnhem is de nieuwe bewegwijzering en de invloed daarvan op de doorstroming getest. Uit deze pilot bleek onder meer dat de gemiddelde rijsnelheid toeneemt met maximaal 10 km/u, dat de file een half uur eerder begint af te nemen en dat de weggebruiker beter geïnformeerd is, waardoor een veiliger manoeuvregedrag ontstaat. Om deze redenen heeft Rijkswaterstaat besloten om de nieuwe bewegwijzering in het hele land toe te passen.
Categorie:
Tag(s):