maandag, 17. november 2008 - 15:04

Bewoners beveiligen zich nog onvoldoende tegen inbraak

Leiderdorp

Politie Hollands Midden ziet dat onder inbrekers de klassieke inbraakmethode, die met een breekvoorwerp, nog altijd favoriet is. Op een tweede plaats komt insluipen of inklimmen en goede derde is het boren van gaatjes. Gelijktijdig merkt de politie dat die bewoners zich onvoldoende beveiligen.

Zeker nu de donkere periode aanbreekt is beveiligen noodzaak. Zo blijkt dat een woning, beveiligd volgens het Keurmerk Veilig Wonen, 90% minder kans maakt op een geslaagde inbraak. Op haar beurt doet de politie er alles aan om inbrekers voortijdig of na onderzoek van de straat te halen. In het laatste geval is het kwaad, dat voorkomen had kunnen worden, dan echter al geschied.

Van de 265 aangiften van inbraak en poging tot inbraak in de hele regio die de politie in oktober 2008 kreeg te verwerken werden er in de 60 gepleegd op de klassieke methode, in de 50 door insluipen of inklimmen en in de 30 door het boren van gaatjes.

De methode van het gaatjes boren lijkt toe te nemen. Daarnaast constateert de politie dat het aantal inbraken weer toeneemt nu de donkere periode is aangebroken. Een tendens die jaarlijks is waar te nemen. Zijn er in de zomerperiode gemiddeld 150 inbraken per maand, in de winterperiode ligt dit zo rond de 250.

De politie ziet dat graag anders en werkt daar ook aan maar kan daarbij niet buiten de hulp van bewoners. De sleutelwoorden daarbij zijn ‘beveiligen’, ‘waarnemen’ en ‘bellen.’

Klassieke methode
Deze methode kenmerkt zich door het met (veel) kracht openbreken van ramen en deuren. Vaak worden daarvoor schroevendraaiers en breekijzers gebruikt. Onder de kracht van dit geweld sneuvelt al snel hang-en sluitwerk van mindere kwaliteit. Met het aanbrengen van hang- en sluitwerk dat voldoet aan de eisen van het Keurmerk Veilig Wonen is er minder kans dat de inbraak slaagt. Een lik verf voor de beschadiging aan het houtwerk is nog altijd beter dan iemand die binnen is geweest en daar waardevolle spullen heeft weggehaald.

Insluipen
Nog altijd vinden er nog te veel inbraken via insluipingen plaats. Iets wat niet nodig is. Het advies van de politie is om ramen en deuren die bereikbaar zijn af te sluiten, ook al gaat u maar even van huis. Dieven hebben maar enkele luttele seconden nodig om binnen te dringen en hun slag te slaan. Let ook op verdachte personen in uw buurt; bel in dat geval altijd de politie, via 0900-8844 of via 112 in gevallen van heterdaad.

Gaatjes boren
Begin deze maand werd in één nacht in vijf woningen via deze methode ingebroken. Met een boor wordt een gat geboord in raamstijl of deur ter hoogte van raam- of deurboompjes. Als ze niet afgesloten zijn kunnen ze op eenvoudige wijze via het geboorde gat uit hun sluiting worden gelicht waarna raam of deur geopend kan worden. De beste remedie tegen deze methode is het bevestigen van afsluitbare sluitingen die voldoen aan het Keurmerk Veilig Wonen.

Waarnemen en bellen
Door ook buitenshuis een beetje op te letten, wordt de eigen veiligheid vergroot en biedt het de politie de kans om inbrekers op te pakken; op heterdaad of na onderzoek. Van belang daarbij is dat bij onraad direct gebeld wordt naar 112 en er goed op gelet wordt hoe de inbreker er uit ziet of waarmee hij is vertrokken. Het aanbrengen goede buitenverlichting kan daarbij helpen.

Meer informatie over het beveiligen van uw woning volgens het Keurmerk Veilig Wonen is te vinden op de officiële internetsite: www.politiekeurmerk.nl
Provincie:
Tag(s):