zondag, 23. maart 2008 - 14:08

Bewoners Ommelander tegen biogas-installatie

Veendam

Bewoners aan de Ommelanderwijk in de gemeente Veendam maken zich ernstig zorgen om de voorlopige vergunningaanvraag van de dhr. Adams om een te bouwen biogasinstallatie op de grens Nieuwe Pekela en Ommelanderwijk. Er is daar nog een oud bedrijfsterrein van Avebe en daar wil de gemeente Pekela een vergunning voor gaan afgeven.

Het wordt de grootste particuliere biogasinstallatie van Nederland. Er kan 34 m³ gas worden opgewekt en een productie van 30 miljoen liter bio-ethanol per jaar. En dat op 80 meter afstand van de eerste boerderij.

De bewoners zijn niet alleen bang voor stank, lawaai en ontploffinggevaar, maar ook de overlast van het vrachtverkeer gaat enorm toenemen. De installatie draait 7 dagen per week, 24 uur per dag. Dagelijks rijden vrachtwagens af en aan. Daarbij zijn ook tankwagens, vol met het zeer brandbare en ontplofbare ethanol.

Met dit voornemen van de gemeente Pekela zijn de bewoners van het lintdorp niet blij en hebben het actiecomité Ommelanderwijk Ontploft opgericht en hopen de bouw van een biogasinstallatie tegen te kunnen houden.
Provincie:
Tag(s):