maandag, 18. augustus 2008 - 21:08

Bezoekers strand Ouddorp zakken weg in drijfzand

Ouddorp

Strandbezoekers in het Zuid-Hollandse Ouddorp moeten opletten dat ze niet wegzakken tijdens een heerlijke strandwandeling. Tussen de Strandpaviljoen Paal 10 en de voormalige strekdammen nabij paal 11 is nu meerdere malen drijfzand geconstateerd door de strandbezoekers die tot hun knieën wegzakten en door familieleden of kennissen moesten worden ‘gered’.

Inmiddels zijn bij de reddingsbrigade en de gemeente Goedereede enkele tientallen meldingen binnengekomen.


De Gemeente heeft in samenwerking met het Waterschap Hollandse Delta waarschuwingsborden geplaatst nabij enkele duinovergangen.

Drijfzand is een gel van korrelig materiaal zoals zand of klei en zout water. Drijfzand is zowel vloeibaar als een vaste stof. De viscositeit kan plotseling veranderen onder druk.

Zo is het niet slim om te proberen zichzelf eruit te trekken door te stampen met de voeten; dit resulteert enkel in het dieper zakken. Wel is het aangeraden om plat te gaan liggen zodat de druk beter verdeeld kan worden. Gelukkig hoeven bezoekers van het strand, die toch nog verstrikt raken in het drijfzand, zich geen zorgen te maken dat ze verdrinken. Wel kan het een niet-prettige ervaring opleveren.
Provincie:
Tag(s):