maandag, 1. december 2008 - 10:23

Bijna 15 duizend advocaten in Nederland in 2007

Den Haag

In 2007 waren er ongeveer 15 duizend advocaten in Nederland. Dat zijn er bijna 4 duizend meer dan in 2000. De gestage groei van het aantal advocaten is niet alleen een Nederlands verschijnsel.

Groei advocaten kleiner dan groei rechtszaken

Het aantal advocaten neemt jaarlijks toe, maar minder snel dan het aantal rechtszaken. Een groot deel van het werk van advocaten bestaat uit het voorbereiden van en deelnemen aan rechtszaken. In 2007 waren er bijna 35 procent meer advocaten dan in 2000. In dezelfde periode nam het aantal rechtszaken met de helft toe, al daalde dit aantal licht in 2007.

Ook groei in omringende landen

Ook in veel andere Europese landen nam het aantal advocaten de afgelopen jaren toe. Tussen 2000 en 2007 kregen Nederland en België er per 10 duizend inwoners 2 advocaten bij. In Duitsland kwamen er in dezelfde periode 5 advocaten per 10 duizend inwoners bij.

Relatief weinig advocaten in Nederland

Vergeleken met de omringende landen heeft Nederland relatief weinig advocaten: ruim 8 advocaten per 10 duizend inwoners. België en Duitsland hebben er tweemaal zoveel. Groot-Brittannië ligt daar nog boven. Spanje telt in Europa met 26 per 10 duizend inwoners relatief de meeste advocaten. Dat dit aandeel in Nederland lager ligt, komt onder andere doordat er veel organisaties zijn die ervoor zorgen dat veel conflicten zonder het inschakelen van een advocaat kunnen worden opgelost.
Categorie:
Tag(s):