woensdag, 10. december 2008 - 9:26

Bijna kwart beginnende hardlopers raakt geblesseerd

Groningen

Door overbelasting lopen veel hardlopers blessures op. Ruim een kwart van de deelnemers aan de 4 Mijl van Groningen raakte in de voorbereiding op het hardloopevenement geblesseerd. Rustiger trainen helpt niet om de kans op blessures te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van bewegingswetenschapster Ida Buist van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Volgens de Nederlandse atletiekunie lopen in Nederland maar liefst vier miljoen mensen hard. Wetenschappelijke belangstelling was er tot op heden vooral voor de toplaag: naar blessures bij ervaren hardlopers werd al veel onderzoek gedaan. Met haar onderzoek naar blessures bij beginnende hardlopers betreedt Buist een relatief onontgonnen gebied.

Minder intensief trainen vermindert de kans op blessures niet, zo blijkt uit vervolgonderzoek. Hiervoor volgde Buist twee groepen hardlopers (samen 468 hardlopers): een groep die zich in acht weken voorbereidde op de 4 Mijl van Groningen en een groep met een trainingsschema van dertien weken. Voor beide groepen gold als regel dat het aantal gelopen minuten per week met niet meer dan tien procent mocht toenemen. In deze studie werd een relatief “strenge� definitie van het begrip blessure gehanteerd. Een enkele blaar, of lichte spierpijn werd niet meegerekend; deelnemers golden pas als geblesseerd wanneer ze drie keer of vaker niet konden trainen. Of de deelnemers zich in acht of dertien weken voorbereidden, bleek niets uit te maken: in beide groepen liep twintig procent van de hardlopers een blessure op.

Inmiddels wordt aan het Sportmedisch centrum van het UMCG onderzoek gedaan naar de effectiviteit van speciale oefeningen om blessures bij hardlopers te voorkomen. Ook voor dit GronoRun2-onderzoek worden vele honderden mensen gevolgd. De resultaten van dit onderzoek worden naar verwachting in 2009 bekend.
Categorie:
Tag(s):