donderdag, 17. januari 2008 - 9:11

Bijna zestig procent van ambtenaren wil andere baan

Haarlem

58 procent van de ambtenaren wil veranderen van baan. Een kwart wil dat al binnen een half jaar. 'Financieel erop vooruit gaan' en 'meer uit zichzelf halen' geven ambtenaren als belangrijkste redenen aan. De overheid blijft met een rapportcijfer van een 7,4 een goede werkgever. Gemeenten zijn het meest favoriet onder ambtenaren. Defensie het minst. Dat en nog meer blijkt uit het vandaag gepubliceerde "InOverheid.nl Banenonderzoek 2007" onder bijna 900 ambtenaren.

Het onderzoek, werd eind vorig jaar uitgevoerd door Business Intelligence, het onderzoeksbureau van VNU Media in opdracht van de nieuwe carrière- en nieuwssite voor ambtenaren InOverheid.nl.

Het merendeel van de ambtenaren wil binnen de overheid blijven werken om de inhoud van de functie en uit maatschappelijke betrokkenheid. De ambtenaren die van baan willen veranderen, zeggen in het onderzoek het liefst bij een andere overheidsinstantie te willen gaan werken en ook nog eens in een ander type functie.

De overheid lijkt met het voorgenomen switchgedrag wel een probleem in huis te hebben. Het oriëntatiegedrag van ambtenaren strookt namelijk niet met de huidige wervingsmethodes binnen de overheid. Internet blijkt onder ambtenaren inmiddels de meest gebruikte oriëntatiebron voor een nieuwe baan; 66 procent van de ambtenaren oriënteert zich via vacaturesites. Bij ambtenaren jonger dan 30 jaar ligt dit percentage, met 74 procent, nog hoger. Ook scoren de eigen websites van overheidsinstanties hoog als oriëntatiebron.
Categorie:
Tag(s):