vrijdag, 25. april 2008 - 17:04

Bijstandsfraude in horeca Almere aangepakt

Almere

Onderzoek van de Sociale Recherche Flevoland (SRF) heeft twee fraudezaken bij horecagelegenheden in Almere aan het licht gebracht. In totaal gaat het om bijna 140 duizend euro aan ten onrechte uitgekeerde bijstandsuitkeringen. Dit heeft de gemeente Almere vrijdag bekendgemaakt.

Mensen die van de gemeente Almere een bijstandsuitkering ontvangen, zijn verplicht andere inkomsten door te geven. Vier medewerkers van een horecagelegenheid in de stad deden dit niet of onvolledig. In totaal gaat het om een fraudebedrag van ruim 120 duizend euro.

Dit bedrag zal door de gemeente worden teruggevorderd. Van twee personen werd de uitkering beëindigd, in twee gevallen werd de hoogte van de uitkering aangepast.

Een tweede onderzoek leidde naar de bedrijfsleider van een andere horecagelegenheid in Almere. De man ontving een bijstandsuitkering, maar bleek veel meer uren te werken dan hij bij de gemeente had opgegeven. De gemeente heeft de uitkering van de man beëindigd en zal het onterecht uitgekeerde bedrag, ruim 19 duizend euro, terugvorderen.

Misbruik wordt niet geaccepteerd
Misbruik van sociale voorzieningen wordt in Almere niet geaccepteerd. Fraude wordt actief opgespoord en ten onrechte uitgekeerde bedragen worden teruggevorderd. In totaal heeft de SRF in het eerste kwartaal van dit jaar 500.548 euro aan onterecht uitgekeerde uitkeringen opgespoord.

In deze periode stelde de SRF 35 keer een onderzoek in naar mogelijke fraude. In 11 gevallen ging het om zwarte inkomsten. In evenveel gevallen was het niet (volledig) opgeven van witte inkomsten, vermogen of huishoudingsamenstelling aanleiding een onderzoek te starten.

De SRF werkt voor de Flevolandse gemeenten Noordoostpolder, Urk, Lelystad en Almere.
Provincie:
Tag(s):