dinsdag, 13. mei 2008 - 16:15

Bijzondere rondleiding door Sinti en Roma op terrein kamp Westerbork

Westerbork

Op 17 mei aanstaande om 14.00 uur wordt op het terrein van het voormalig kamp Westerbork een bijzondere rondleiding gegeven door Sinti en Roma, voor Sinti en Roma, en anderen. De rondleiding wordt afgesloten met een bloemlegging bij De 102.000 stenen waarbij jongeren volop de gelegenheid krijgen een bijdrage te leveren.

In de rondleiding, die langs vijf plaatsen voert, zullen educatief medewerkers van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in samenwerking met vijf Sinti en Roma het verhaal van het transport van 19 mei 1944 vertellen. Het is niet gebruikelijk dat Sinti en Roma naar buiten treden met hun eigen verhaal. De vervolging in het verleden, maar ook de discriminatie in het heden zijn hiervan de oorzaak. Met de rondleiding door Sinti en Roma, voor Sinti en Roma en anderen wil een aantal Sinti en Roma, alsook het Herinneringscentrum Kamp Westerbork dit taboe doorbreken. De rondleiding die op 17 mei door Sinti en Roma én educatief medewerkers van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt gegeven, is de start van een proces waarbij duidelijk gemaakt wordt dat herdenken, naast rouwen, ook eren is. En dat praten erover, ook discriminatie tegen kan gaan.

Tijdens de bijzondere rondleiding op 17 mei komen aan het woord:
* Lilly van Angeren (1924), overlevende van het vernietigingskamp Auschwitz;
* Bluma Schattevoet (1961), dochter van een kampoverlevende en verhalenverteller;
* Sawier Petalo (1936), onderduikoverlevende;
* Lalla Weiss (1961), voorvechter van de rechten van Sinti en Roma;
* Zoni Weisz (1937), onderduikoverlevende die aan de vernietiging wist te ontsnappen;

De rondleiding wordt afgesloten met een bloemlegging waarbij jonge Sinti en Roma volop de gelegenheid krijgen een bijdrage te leveren. Schrijver Felicita Vos en het orkest Romeny Jag zullen de bloemlegging omlijsten.

De bijzondere rondleiding op 17 mei start om 14.00 uur bij de ingang van het voormalig kampterrein. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Provincie:
Tag(s):