zaterdag, 12. juli 2008 - 9:34

Binnenvaartschip ramt steiger met jachten

Sneek

Een binnenvaartschip met technische problemen richtte vrijdag 11 juli in Sneek zware schade aan bij een steiger en enkele daaraan gemeerde jachten. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) onderzoekt het ongeval.

Omstreeks 17.30 uur verliet een leeg binnenvaartschip de Schuttevaerhaven te Sneek om naar een andere ligplaats te varen in de Tophaven. Het schip voer achteruit de haven uit en maakte i.v.m. de sterke zijwind gebruik van zijn boegschroef om het schip op koers te houden.

Stuurloos
In de Houkesloot ging het plotseling mis. De schipper merkte dat hij de boegschroef niet meer kon bedienen omdat het bedieningspaneel stroomloos was geworden. De boegschroef die het voorschip naar bakboord duwde draaide echter op volle toeren en zorgde er voor dat het schip tegen de steiger van en verhuurbedrijf van motorjachten voer.

Steiger en jachten beschadigd
De steiger met een lengte van ongeveer veertig meter werd zwaar beschadigd. Van de aan de steiger afgemeerde schepen raakte er één zwaar beschadigd en twee in mindere mate. De exacte omvang van de schade is nog niet bekend.

Toen het schip tegen de steiger lag kon de schipper zijn schip met een tros vastmaken om snel naar het voorschip te lopen en de motor ter plaatse te stoppen. Het schip zelf had geen schade. De oorzaak van de stroomuitval wordt door de Waterpolitie nader onderzocht.
Provincie:
Tag(s):