vrijdag, 25. juli 2008 - 9:40

Blauwalgen in Hoogland en op Isselt aangetroffen

Amersfoort

Waterschap Vallei & Eem heeft in de vijver aan de Berkenlaan in Hoogland en in de vijver aan de Uraniumweg (Isselt) blauwalgen aangetroffen. Omdat er de komende periode warm weer wordt verwacht is de kans aanwezig dat zich ook blauwalgen vormen in andere wateren in Amersfoort.

Blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Het gaat om een soort die giftig is. Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water.

Mensen die in contact komen met de blauwalgen kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.
Provincie:
Tag(s):