donderdag, 3. juli 2008 - 10:14

Bliksemactie Arbeidsinspectie in de bouw

Groningen

Bij een bliksemactie van de Arbeidsinspectie in de bouw kregen 43 bedrijven een boete, omdat gewerkt werd met onveilige steigers, ladders en trappen. Bij 145 inspecties was de situatie zo ernstig dat het de inspecteurs het werk moesten stilleggen.

Dit voorjaar bezocht de Arbeidsinspectie in twee weken tijd ruim 400 verbouwingen en renovaties in binnensteden. Onderwerp van de inspecties was valgevaar. Vallen van steigers en ladders is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van ongelukken in de bouw. Vooral in de binnenstad vraagt ruimtegebrek soms om improviseren en dan wordt een steiger al snel vervangen door een onveilige hoge ladder.

De inspecteurs gingen kijken bij panden die gerenoveerd of verbouwd werden en waar bouwvakkers bezig waren met slopen, metselen, timmeren, stukadoren, schilderen, dakdekken of isoleren. Naast de 145 stilleggingen en 43 boetes deelden de inspecteurs ook 127 waarschuwingen uit. Eén werknemer kreeg een boete omdat hij onveilig werkte, terwijl er wel veiligheidsvoorzieningen waren verstrekt door de werkgever.

De inspecteurs kwamen ook andere misstanden tegen. Zo waren bouwers op een onveilige manier bezig asbest te verwijderen of waren ze zonder bescherming bezig met zagen of slijpen van materialen waarbij kwartsstof vrijkwam. Hiervoor zijn tien boetes opgemaakt. Beide stoffen kunnen ernstige longziekten en kanker veroorzaken. De Arbeidsinspectie is dan ook van plan vaker dit soort bliksemacties te houden.
Provincie:
Tag(s):