maandag, 29. september 2008 - 15:40

Bloemen gelegd op graf Mosquito-navigator

Jacobswoude

Afgelopen donderdag heeft op de Algemene Begraafplaats in Woubrugge een bijzondere plechtigheid plaatsgevonden. Er werd even na het middaguur een tweetal bloemstukken gelegd op het graf van een van de twee bemanningsleden van een Britse Mosquito-bommenwerper, navigator F. Woodman.

Hij en de piloot, F. Grimwood, kwamen op 21 juli 1944 om het leven toen hun toestel even vóór middernacht in een weiland in Woubrugge neerstortte.

De navigator werd enkele dagen later in Woubrugge begraven op de Algemene Begraafplaats. Het lichaam van de piloot kon pas na de oorlog geborgen worden. Hij werd in 1946 te ruste gelegd op de Britse oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom.

Het wrak van de Mosquito wordt op dit moment geborgen. Op zondag 12 oktober zal de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) zorgen voor het onschadelijk maken van de twee bommen die het vliegtuig vervoerde.

De bloemstukken werden gelegd door de officier die verantwoordelijk is voor de berging van het gecrashte vliegtuig, kapitein P. Petersen, en door burgemeester mevrouw M. Wiebosch-Steeman van de gemeente Jacobswoude, waartoe Woubrugge behoort.

De korte, informele maar besloten bijeenkomst had als doel een eresaluut te brengen aan een voor onze vrijheid gevallen strijder. Ook de explosievenexperts van de EOD waren erbij aanwezig.
Provincie:
Tag(s):