zaterdag, 1. november 2008 - 22:22

Blunder Luciano levert NAC drie punten op

(Elfvoetbal) NAC Breda heeft zaterdagavond FC Groningen met een 1-0 nederlaag naar het verre noorden teruggestuurd. Aanvoerder Rob Penders werd zeven minuten voor tijd de matchwinnaar.

Groningen-trainer Ron Jans begon met het nodige vertrouwen aan het duel met NAC. De oefenmeester verloor nog nooit in Breda en leek opnieuw de juiste tactiek uit de hoed te hebben getoverd. De thuisploeg werd het eerste kwartier overlopen door de uitstekend spelende bezoekers. De trage Bredase defensie had grote moeite met de snelle omschakeling van de Groningers. Het team van Jans vergat het veldoverwicht in kansen om te zetten. Jelle ten Rouwelaar moest slechts een maal serieus aan het werk. De betrouwbare sluitpost wist een snoeiharde pegel van Goran Lovre knap te redden.

Een opstootje tussen Csaba Feher en Gibril Sankoh bleek het keerpunt voor de thuisploeg te zijn. Met agressief spel en de steun van het thuispubliek wisten de geelhemden de wedstrijd over te nemen. Onder aanvoering van uitblinker Ellery Cairo wist de Parel van het Zuiden telkens weer gevaar te stichtten in Groningse doelgebied, maar het ontbrak vooral Matthew Amoah aan de nodige scherpte. Door het falen van de Ghanees probeerden zijn ploeggenoten het steeds vaker met schoten vanuit de tweede lijn. De pegels van Kurt Elshot en Csaba Feher werden allen, met de nodige moeite, gered door doelbewaker Luciano.

NAC wist het uitstekende spel van voor rust een passend vervolg te geven in de tweede helft. De stugge Groningse defensie werd met snelle combinaties en de nodige arbeid hevig onder druk gezet. Er lag echter maar één man in de weg. Doelman Luciano wist de pogingen van Cairo, Patrick Zwaanswijk, en Kees Kwakman met de nodige Braziliaanse swing uit zijn doel te houden.

De inmiddels nerveus geworden trainer Robert Maaskant zag uiteindelijk Luciano aan de basis staan van de verdiende overwinning die zijn ploeg wist te boeken. Een voorzet van Joonas Kolkka werd door de sluitpost verkeerd ingeschat en zo voor de voeten van Penders gebokst. De grote centrale verdediger kon vervolgens de bal het laatste zetje geven.

NAC stijg door de zege naar plaats twee op de ranglijst, met als kanttekening dat AZ later deze avond nog speelt tegen Heerenveen. FC Groningen zakt naar de derde positie en staat nog altijd knap op plek drie.
Categorie:
Tag(s):