dinsdag, 22. januari 2008 - 22:45

Blunderend AZ geeft winst uit handen

(Elfvoetbal) AZ heeft dinsdagavond in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda drie punten cadeau gedaan aan de tegenstander. De ploeg van Louis van Gaal was de gehele wedstrijd beter dan de Bredanaren en liet bij vlagen zien hoe goed de ploeg werkelijk kan voetballen, maar twee blunders aan Alkmaarse zijde zorgden voor een onverwachte overwinning van NAC Breda.

De wedstrijd begon voortvarend voor AZ. De Alkmaarders kregen veel respect van de bezoekers, die ver inzakten en vanuit een gesloten defensie op de counter loerden. Met een overmacht aan balbezit kwam de thuisploeg dan ook volledig terecht op voorsprong. Sébastien Pocognoli schoot in de 24ste minuut koel binnen, nadat Moussa Dembélé prachtig over een steekbal van David Mendes da Silva heen stapte.

AZ combineerde steeds makkelijker na de voorsprong, maar de Alkmaarders waren te slordig in balbezit. De verdediging van NAC leek te kraken, maar omdat het bij de thuisploeg aan een goede eindpass ontbrak, bleven grote kansen uit. Die grote kans viel wel aan de andere kant. Totaal onverwacht kon Csaba Fehér op AZ-doelman Boy Waterman af, nadat Mendes da Silva tekort terugspeelde op zijn eigen doelman. De Hongaar leek vlak voor de rust de ploegen op gelijke hoogte te zetten, maar de Hongaar miste jammerlijk.

Na de onderbreking kwam AZ fel uit de startblokken. Simon Cziommer kreeg een mooie schotkans en Dembélé scoorde, nadat de Duitser een uittrap van NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar blokte. Maar de aanvallende middenvelder maakte bij het blokken van de bal gebruik van zijn handen, waardoor de treffer terecht werd afgekeurd door scheidsrechter Pol van Boekel.

De formatie van Louis van Gaal bleef het doel van NAC bestormen en de bezoekers leken rijp voor de sloop. Graziano Pellè kreeg een mogelijkheid en Cziommer zag opnieuw een schot over gaan. Bij vlagen liet AZ zich verleiden tot gallery play, al was dat volledig misplaatst. De thuisploeg was de het betere elftal op het veld, maar door veel balverlies kon NAC in een punt blijven geloven.

Het leidde tot een ongelukkig slot van de wedstrijd voor de Alkmaarders. Invaller Fouad Idabdelhay bleek een gouden wissel voor NAC Breda. In de 85e minuut scoorde de aanvaller na een blunder van Mendes da Silva de gelijkmaker en vier minuten later maakte de invaller zijn tweede. Het goudhaantje anticipeerde prima na opnieuw een blunder aan Alkmaarse zijde, ditmaal van Kemy Agustien, waardoor NAC met drie punten terug naar Breda keert.
Categorie:
Tag(s):