dinsdag, 23. september 2008 - 9:38

BMW Concept 7 Series ActiveHybrid

Ongemerkt 15 procent brandstof besparen: de hybridetechniek in de BMW Concept 7 Series ActiveHybrid maakt het mogelijk. De conceptauto, die over twee weken op de Autosalon van Parijs debuteert, is een zogeheten 'mild hybrid' op basis van de BMW 750i met een in de transmissie ingebouwde elektromotor. Die slaat remenergie op in accu's om elektrische verbruikers te voeden en schakelt de verbrandingsmotor bij stilstand schokvrij uit.

In de Concept 7 Series ActiveHybrid combineert BMW de sterke V8-benzinemotor van de 750i (300 kW/407 pk, 600 Nm) met een elektromotor die maximaal 15 kW/20 pk en 210 Nm levert. De elektromotor is in de automatische transmissie ingebouwd en ondersteunt de benzinemotor bij het accelereren. Zo wordt het dynamische potentieel van de 7 Serie nog verder uitgebouwd. Bovendien vervangt de elektromotor de dynamo, die normaal gesproken door de verbrandingsmotor wordt aangedreven, en de startmotor. De elektrische energie die vrijkomt bij het remmen, wordt opgeslagen in krachtige lithium-ionaccu’s met een hoge opslagcapaciteit. Deze zijn ingebouwd in de bagageruimte.

Auto Start Stop
Doordat de aandrijflijn van de Concept 7 Serie ActiveHybrid veel elektriciteit kan opwekken, kunnen veel functies in de auto puur elektrisch worden gevoed. Op die manier voorkomt BMW dat kostbare brandstof direct in elektriciteit wordt omgezet. De functie Auto Start Stop zet de verbrandingsmotor automatisch af bij stilstand en schakelt de motor automatisch en schokvrij weer in bij het intrappen van het gaspedaal.

Best of Hybrid
De componenten van het hybridesysteem in de Concept 7 Series ActiveHybrid zijn gebaseerd op een techniek die door BMW in samenwerking met Mercedes-Benz wordt ontwikkeld. BMW zorgt zelf voor een voor het merk specifieke afstemming van de componenten. BMW ActiveHybrid werkt volgens het principe van bouwstenen, zodat voor elk voertuig de geschiktste componenten gebruikt kunnen worden. In het geval van de Concept 7 Series ActiveHybrid zijn dat de elektromotor die is ingebouwd in de transmissie, de lithium-ionaccu’s en de beschreven Auto Start Stop-functie. De Concept 7 Series ActiveHybrid haalt daarmee als ‘mild hybrid’ net zo goed het beste uit hybridetechniek naar boven als een ‘full hybrid’ zoals de BMW Concept X6 ActiveHybrid, die ook op een elektromotor alleen kan rijden.

De Concept 7 Series ActiveHybrid is voorzien van lichtmetalen 20-inchwielen met v-spaakdesign. Zowel de wielen als de carrosserie zijn gespoten in de kleur Bluewater Metallic, de lak die BMW voor zijn efficiëntste conceptstudies gebruikt. Aan de voorkant heeft BMW over de volledige breedte van het front een aluminium strip gemonteerd. Deze heeft een aerodynamische functie. Aan de achterzijde komt het aluminium terug in de vorm van een luchtgeleider en een strip in de achterklep.

BMW ActiveHybrid is een van de technologieën binnen EfficientDynamics, wat staat voor vermindering van brandstofverbruik en emissies met behoud van rijplezier waar BMW bekend om staat.
Categorie:
Tag(s):