zondag, 8. juni 2008 - 22:58

BMW pakt dubbel met Kubica en Heidfeld in Canadees droomscenario

Robert Kubica heeft de Grand Prix van Canada gewonnen op Circuit Gilles Villeneuve. De BMW Sauber-coureur profiteerde optimaal van een blunder van Hamilton, die Raikkonen en zichzelf in de pits elimineerde. Ook was de Pool sneller dan zijn teamgenoot Heidfeld en Coulthard. De Schot scoorde zijn eerste punten voor het Oostenrijkse team met een podiumplaats. Toyota scoorde eveneens veel punten in Canada: Glock werd vierde, Trulli zesde. Massa werkte zich nog knap op naar een vijfde positie. Vettel scoorde eveneens weer een punt voor Scuderia Toro Rosso in een door incidenten gevulde Grand Prix.

Op het circuit, dat geteisterd werd door de slechte omstandigheden van het asfalt, gaat de opwarmronde van start. Button en Vettel zullen vanuit de pitstraat starten. Iedereen komt goed weg. Met een temperatuur van zesentwintig graden bereiden de coureurs zich voor op de zevende race van het seizoen. Van de top tien staan alleen Hamilton en Rosberg op de zachtere band.

De rode lichten gaan uit en de race gaat van start, de veel besproken eerste bocht levert geen problemen op. De coureurs komen netjes door de eerste twee bochten en Kubica houdt een Ferrari-aanval van zich af. Rosberg heeft inmiddels Alonso ingehaald. Barrichello is naar de zevende positie geschoten. Hamilton opent in ronde twee met de snelste raceronde.

Glock kende een slechte start, want na drie ronden ligt de Duitser op plaats veertien. Hij was vanaf positie elf gestart. Hamilton rijdt ruim anderhalve seconde weg bij Kubica. Barrichello en Heidfeld vechten een mooi duel uit, eindigend in een inhaalactie van de Duitser op de Braziliaan in de haarspeldbocht. Ondanks de eerdere problemen lijkt de grip er voldoende.

Na zeven ronden racen heeft Hamilton de leiding uitgebreid tot boven de drie seconden ten opzichte van de achtervolgers, Kubica en Raikkonen. Daarachter rijden Rosberg, Alonso en Massa. Kovalainen en Heidfeld rijden op de laatste puntenposities. In de achterhoede haalt Piquet Jr. de Toyota van Glock in. Daarachter ligt Sutil, die weggereden is bij zijn teamgenoot Fisichella. Piquet Jr. gaat verder met zijn inhaalslag: hij haalt Trulli in bij de haarspeldbocht door de Italiaan licht te toucheren.

Na veertien ronden ontstaat er een gevecht tussen Heidfeld en Kovalainen. De BMW Sauber-coureur is veel sneller maar kan de Fin nog niet inhalen. Ondertussen wordt de gele vlag gezwaaid. Sutil staat stil vlak voor bocht drie. De remmen van de Duitser staan in brand. Een marshall blust ze terwijl de coureurs rustig doorrijden. Raikkonen heeft inmiddels aansluiting gevonden bij Kubica.

De safety-car komt de baan op, terwijl de baanmedewerkers de bolide van Sutil naar een veilige plek brengen. Button besluit een pitstop te maken voor nieuwe banden. Hamilton is inmiddels zijn voorsprong verloren en Kubica sluit aan met Raikkonen in zijn kielzog. De pitstaat gaat officieel open: er mag nu dus ook getankt worden door de teams. De top zes duikt meteen naar binnen. Beide Ferrari’s en beide McLarens staan binnen. Dan maakt Lewis Hamilton, dan nog leider in het kampioenschap, een grote fout: hij blundert opzichtig door achterop de wachtende coureur Kimi Raikkonen te rijden. Raikkonen en Hamilton vallen beide uit door deze botsing, veroorzaakt doordat Raikkonen en Kubica stil moesten staan voor het rode licht aan het einde van de pitstraat. Hamilton rijdt achterin de bolide van de Ferrari-coureur, waarna ook Rosberg zachtjes achterop het tweetal botst. Het resulteert in een uitvalbeurt van de Brit en zijn voornaamste concurrent, Raikkonen. Rosberg moet voor een nieuwe neus opnieuw naar de pits.

Een ronde later komt de safety-car naar binnen. Heidfeld, Barrichello en Nakajima gaan aan de leiding van de race. Rosberg is door het oponthoud in de pitstraat teruggevallen tot de laatste positie. De race gaat van start en Massa duikt weer naar binnen. Hij verliest veel tijd en gaat als laatste de baan weer op.

Als er vierentwintig ronden geracet zijn, bezetten Barrichello en Nakajima twee podiumposities. Trulli, Glock en Fisichella liggen op puntenscorende posities. Heidfeld maakt zijn pitstop, Barrichello leidt de race in zijn Honda. Piquet Jr. spint bij het insturen van de S-bocht, maar weet zijn bolide uit de problemen te houden. De Braziliaan valt echter wel terug tot de laatste plaats.

Heidfeld blijft virtueel aan de leiding doordat hij voor de Pool Kubica blijft. BMW Sauber lijkt op een 1-2 overwinning af te stevenen, zeker gezien de posities van hun voornaamste concurrenten Massa en Kovalainen. Kubica haalt Heidfeld in, en daarna krijgt de Duitser meteen Alonso achter zich aan. In de pitstaat heeft Fisichella problemen, hij komt moeizaam weg met zijn Indiaas-Nederlandse Force India-bolide.

Nakijima komt vanaf de tweede plaats naar binnen voor een pitstop bij zijn Williams-team. Het brengt Trulli naar een podiumpositie. Coulthard gaat naar de leiding van de race doordat Barrichello ook zijn pitstop maakt. De Schot gaat kort daarna ook zijn pitstop maken. Het brengt Trulli aan de leiding in een tot dusver knotsgekke race. Glock gaat aan de leiding als ook Trulli zijn pitstop maakt.

Als er nog dertig ronden geracet moeten worden, ligt Massa al op de achtste positie. Piquet Jr. parkeert zijn bolide bij het Renault-team en de jongeling valt uit. Wederom een nulscore voor Alonso’s teamgenoot.

Kubica gaat als leider in de race verder na een pitstop van Glock. De Pool moet hard pushen om voor Heidfeld te blijven na zijn pitstop. Dan wordt de gele vlag gezwaaid: Alonso valt uit vanaf een mooie positie. De auto brak uit in de tweede bocht en verloor de auto waar Webber er gisteren afging. Renault gaat met lege handen naar huis. Kubica rijdt vooraan hard weg bij de rest van het veld: de Pool is ontketend.

Nakajima chrast bij het insturen van de pitstraat: zijn voorvleugel kwam onder de bolide terecht na een touché met Button. De Japanner lag op kansrijke positie, maar viel door eigen toedoen uit. Kubica is uitgelopen tot een gat van vijfentwintig seconden. Hij maakt zijn pitstop, de seconden voorsprong op Heidfeld tikken weg. Bij het uitrijden van de pitstraat houdt hij de voorsprong.

BMW Sauber stevent af op een 1-2-overwinning wanneer de beide coureurs geen fouten maken in de resterende twintig ronden. Als in de strijd om plaats zes Kovalainen aanzet om Barrichello in te halen, laat Massa zijn klasse zien. De Braziliaan pakt in één keer beide coureurs in de haarspeldbocht en Massa racet door.

Bij het uitkomen van bocht vier staat Fisichella dwars op de baan. De gele vlag wordt gezwaaid. Massa gaat zijn pitstop maken, samen met Kovalainen, Button en Webber. Massa wisselt van band en vervolgt zijn weg. De bolide van Fisichella wordt van het circuit verwijderd. De baan wordt weer vrijgegeven en Coulthard ligt achter de BMW Sauber-coureurs op een mooie podiumpositie.

Met nog twaalf ronden te racen lijkt Kubica onbedreigd af te stevenen op een glansrijke, historische overwinning voor zichzelf en het team van BMW Sauber. In de strijd om plaats vier maakte Barrichello een domme fout door het gras in te rijden, beide Toyota’s halen hem in. Even later pakt Massa de positie van Barrichello af. Het brengt Massa de zesde positie.

Glock verremt zich, waardoor Trulli moest anticiperen. Massa kon hierdoor de Italiaan op zijn beurt inhalen en Glock lijkt het volgende slachtoffer te worden van de ontketende Massa.

De race wordt afgevlagd: een historische overwinning voor Kubica is een feit. Op de plaats waar de jonge Pool vorig jaar hard crashte, wist hij sneller te zijn dan zijn teamgenoot en Coulthard. De Schot scoorde zijn eerste punten in het seizoen door een podiumpositie te scoren. De vierde plaats is voor Glock, die zijn beste F1-resultaat ooit boekt en vijfde is Massa. McLaren scoorde geen punten waardoor Trulli als zesde eindigde. Zevende en achtste worden Barrichello en Vettel.

De nieuwe leider in het rijderskampioenschap is nu de Pool Robert Kubica, Massa en Hamilton volgen op gelijke stand met vier punten achterstand. Raikkonen valt terug tot de vierde positie.
Categorie:
Tag(s):