donderdag, 25. september 2008 - 21:19

Boek 'Almere Principles' gepresenteerd

Almere

Donderdag 25 september presenteerde Adri Duivesteijn, wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen in Almere, de publicatie ‘De Almere Principles’ (uitgeverij THOTH) tijdens de Nationale DuBodag. Dit meldt de gemeente Almere.

In deze publicatie worden de Almere Principles - zeven elementaire uitgangspunten voor een ecologisch, sociaal en economisch duurzame toekomst van Almere - geïntroduceerd, toegelicht en in een historische context geplaatst.

Wethouder Duivesteijn overhandigde het eerste exemplaar van ‘De Almere Principles’ aan Dick Tommel, oud-staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, en gaf daarmee een symbolisch startsein voor de opbouw van een ‘duurzaam netwerk’.

De Almere Principles zijn ontstaan tegen de achtergrond van de groeiplannen van Almere. De gemeente heeft met rijk en regio afgesproken dat de stad zal verdubbelen in inwoneraantal - 350.000 inwoners in 2030 - en dat er 60.000 nieuwe woningen en 100.000 extra arbeidsplaatsen zullen worden gerealiseerd. Deze ‘Schaalsprong Almere 2030’ dient op een duurzame wijze te gebeuren, vinden gemeente en rijk.

De gemeente Almere heeft de afgelopen jaren onderzocht wat duurzame ontwikkeling - op een dergelijke grote schaal - betekent. Er is intensief contact geweest met de architect en duurzaamheidexpert William McDonough, die samen met biochemicus Michael Braungart aan de wieg stond van de ‘Cradle to Cradle filosofie’.

Verder heeft de gemeente zich verdiept in de oorspronkelijke stedenbouwkundige opzet van de stad; deze blijkt nog verrassend actueel en bruikbaar.

Het resultaat van dit onderzoek bestaat uit zeven krachtige uitgangspunten voor sociale, economische en ecologische duurzaamheid: de Almere Principles.

Niet eerder legde een stad zoveel nadruk op ideologische uitgangspunten. Verankering van de Almere Principles moet ertoe leiden dat Almere zich (door)ontwikkelt tot een complete, duurzame stad.

Met name diversiteit en differentiatie (‘Koester diversiteit’) zijn van groot belang bij de ‘Schaalsprong Almere 2030’ - de ‘tweede start’ - van Almere.

Om de Principles - die niet alleen van belang zijn voor het huidige en toekomstige Almere, maar tevens een inspirerend referentiekader vormen voor andere steden - beschikbaar te maken voor een breder publiek, zijn ze vastgelegd in boekvorm. Minister Jacqueline Cramer schreef het voorwoord, en ook William McDonough leverde een bijdrage.

Adri Duivesteijn gaf vandaag de aftrap voor dit ‘duurzaamheidnetwerk’. Duivesteijn: “De Almere Principles zijn niet alleen voor onszelf een inspirerend referentiekader; we hopen dat ook andere partijen - partijen die ons helpen de stad te maken - de Principles als leidraad zullen gebruiken. De Principles zijn pas zinvol als je ze deelt.�

Verkrijgbaar
De publicatie zijn vanavond uitgereikt aan de leden van de Almeerse gemeenteraad. Ook de stakeholders en experts die bij de introductie van de Almere Principles aanwezig zijn geweest, ontvangen een exemplaar.

De publicatie‘De Almere Principles’ kost €12,50, en is verkrijgbaar - zowel in het Nederlands als in het Engels - in alle Nederlandse boekhandels, onder ISBN-nummer 978 90 6868 483 4.
Provincie:
Tag(s):