maandag, 25. februari 2008 - 9:46

Boer aangehouden voor wrede dood zwanen

Gaast

Een 44-jarige boer uit Gaast(gemeente Wûnseradiel) is aangehouden voor dierkwelling. Na een tip, trof de politie in een weiland van deze boer vijf dode knobbelzwanen aan. Deze zwanen waren vermoedelijk door verstikking om het leven gekomen.

De vijf dieren bleken verstrikt te zijn geraakt in dunne draden, die zo'n 70 á 80 centimeter boven het weiland waren gespannen. De dieren hebben vermoedelijk behoorlijk geleden en moeten een zeer wrede dood zijn gestorven. De bedrading op het weiland, een soort vliegertouw, bleek te zijn aangebracht als een akoestisch verjagingsmiddel voor ganzen: een dergelijk verjagingsmiddel wordt vaker gebruikt en wordt zingdraad genoemd. Deze bedrading maakt bij enige wind een soort fluitend geluid, waardoor ganzen worden verjaagd. Het aangetroffen touw in het weiland maakte echter geen enkel geluid in de wind.

De eigenaar van het weiland, de 44-jarige inwoner van de gemeente Wûnseradiel, kreeg vrijdagmiddag bezoek van de politie. Op het erf van de man stond ook een werkend gaskanon. Dit kanon werd volgens de eigenaar gebruikt om ganzen, maar ook spreeuwen, meeuwen en zwanen te verjagen. Dit terwijl de weilanden van de 44-jarige waren aangewezen als ganzenopvangebied. Het kanon werd dan ook in beslag genomen. Tevens kreeg de verdachte proces-verbaal voor overtreding van de Flora- en Faunawet en de Welzijnswet voor dieren. Daarnaast moet de eigenaar van het weiland de draden verwijderen en de dode zwanen opruimen.
Provincie:
Tag(s):