maandag, 28. juli 2008 - 14:41

Boete en waarschuwingen op de Tilburgse Kermis

Tilburg

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft tijdens controles op de Tilburgse kermis één boete en 26 waarschuwingen uitgedeeld. De boete was voor de eigenaar van een bedrijf dat etenswaren verkocht. Dit heeft de VWA maandag 28 juli laten weten.

De VWA controleerde tijdens het evenement op de naleving van de Warenwet, de Drank- en Horecawet en de Tabakswet. De controleurs letten op de verkoop van alcohol en tabak aan jongeren, de kwaliteit van het voedsel dat werd verkocht en de naleving van het rookverbod in horecagelegenheden. Ook werd de veiligheid van de diverse attracties gecontroleerd.

De VWA controleerde intensief op de verkoop van alcohol aan jongeren omdat de overheid jongeren wil beschermen tegen de schadelijke gevolgen van alcohol. Bij deze controles werden geen overtredingen geconstateerd.

Alle horecagelegenheden hielden zich goed aan de regels. Wel werd er een waarschuwing uitgedeeld aan de eigenaar van een koffiewagen die zonder vergunning sterke drank verkocht.

Op de veiligheid van voedsel zijn aan het begin van de kermisweek 22 controles uitgevoerd, waarbij negen waarschuwingen werden uitgedeeld. Bij de herinspecties bleek dat acht van de gewaarschuwde bedrijven hun bedrijfsvoering hadden aangepast. Eén bedrijf voldeed nog steeds niet aan de eisen en kreeg daarop een boete.

Bij de bederfelijke levensmiddelen, waaronder snacks en salades, controleerde de VWA of deze op de juiste temperatuur werden bewaard. Ook werd gelet op de hygiëne en op de inrichting van de plaatsen waar het voedsel werd bereid.

Rookverbod
Daarnaast controleerde de VWA op het rookverbod dat sinds 1 juli geldt in de horeca. De algemene indruk was dat het rookverbod uitstekend werd nageleefd. In de grote feesttent en het variétédorp werd het rookverbod goed aangeduid. Mensen stonden buiten te roken.

Er werd slechts één waarschuwing uitgedeeld. In een poffertjeskraam trof de controleur het personeel rokend aan, terwijl er ook een volle asbak in de kraam aanwezig was.

In het kader van de productveiligheid zijn op de Tilburgse kermis 37 inspecties uitgevoerd bij attractietoestellen. Vier attracties konden geen geldige goedkeuring overleggen en krijgen nu acht weken de tijd om deze alsnog te verkrijgen.

Drie attracties moesten hun elektrische installatie herstellen. Ook zij krijgen hiervoor acht weken de tijd. Tenslotte bleek dat een aantal buitenlandse exploitanten hun attracties niet hadden aangemeld bij de VWA.

De VWA houdt de komende maanden nog vergelijkbare controles tijdens de Sneekweek en de viering van het Leids ontzet.
Provincie:
Tag(s):